26 Haziran 2011 Pazar

www.hasbora.com karagöz hacıvat




KARAGÖZ HACIVAT SANATCISI OLMAK İSTERMİSİNİZ?



Yazan: karagöz hacıvat sanatcısı hasbora güzelrüzgar

0212.294 71 24

0532 543 88 63



SİZLERİN DEĞERLİ GÖRÜŞLERİ BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR

Bizlere bilgi almak istediğiniz konuda yazabilirsiniz.

www.hasbora. com sitemizden bize ulaşabilirsiniz.

TEŞEKKÜR BÖLÜMÜ

“Eşim nur güzelrüzgara;  sahne öncesi,  sanede ve sahne sonrasında özcümle hayatımın her pikselinde bana yardım ettiği için teşekkür ediyorum.”

YAZAR HAKKINDA BİLGİ

Hasbora güzelrüzgar yolun yarısını onbeş yirmi sene geçmesine rağmen sahne sanatlarına halen devam etmektedir. Yayınevi olarak hasboraya bu kitabı yazmasının gayesini sorduğumuzda ise karagöz sanatının bir çok insana iş olanağı tanıyacağını ve bir çok faydası olduğunu anlattı.

Bu söylemlerini kitabın içersindede ayrıntılı olarak bulacaksınız. Hasbora karagöz malzemesi, illüzyon malzemesi,şaka oyunları ve sahne ekipmanları imalatıda yapmaktadır. Bu malzemelerin içersinde her yaşa uygun karagöz sahneleri,tasvirler ve nareke'de bulunmaktadır.

Yazarın en vurgu yaptığı konu şudur; eğitim kitaplarında önemli olan yazarın bitmeyen uzun hayat hikayesi değildir, her şeyden önemlisi sanat sevdalılarının sanatı ayrıntılı olarak öğrenmesidir. Yazarlar hakkında bilgiye ulaşmak günümüzde bir kaç tuşa basmak kadar kolaydır.

Okurlar istediği yazarın ismini internete yazarak birçok bilgiye ulaşabilirler. Halbuki bir kitabı satın aldıklarında tek beklentileri olacaktır. Öğrenmek istedikleri bilgiler anlaşılır ifadelerle yazılmışmıdır yoksa yazılmamışmıdır, ona bakarlar ve kitabı satın alıp almama kararı verirler.



İLK YAZILARA BAŞLARKEN



DEĞERLİ KARAGÖZ HACIVAT SANATI SEVDALILARI

1-Şunu özellikle belirtmek istiyorum siz karagöz hacıvat sanatcılarının başarısı bizler için en değerli mutluluk ve huzurdur.

2-Bu kitap ben Karagöz hacıvat sanatçısı olamam, başaramam engellerini ve barikatlarını kaldırıyor hemen sahneye geçebilirsiniz.

3-Eğer sizin duygu ve düşünceleriniz konforlu ve rahat bir yaşantı ise yeni bir sanatınız daha olmalıdır. Sizi karagöz hacıvat santının lideri yapacak kitaba şu an ulaştınız.

4-Karagöz hacıvat sanatında uzmanlaşmak ve deneyim kazanmak istiyorsanız tüm yöntemler ve metotlar sizler için ayrıntılı olarak yazılmıştır.

5-Karagöz hacıvat sanatını yakından görmek ve eşsiz güzelliklerini yaşamak istiyormusunuz?

6-Karagöz hacıvat sanatını sunmaya başaldığınızda ne elde edeceksiniz; önce kendinize, sonra yakınlarınıza ve tüm insanlığa katkılarınız olacaktır.

7-Karagöz hacıvat sanatını öğrenmek toplumda ön sıralarda olmanızı sağlayacaktır.

8- Sanatsızlık sorunu ülkemizde günden güne azalmaktadır. İşte bu yüzden sizlerinde katılmanızı bekliyoruz. Kitabımız yepyeni karagöz hacıvat üstatları yetişmesine vesile olsun, ülkemiz için hayırlı olsun diyoruz.

9-Ülkemizin en önemli ve anlamlı olgularından biri kabul edilen Karagöz hacıvat sanatcısı olmaya şimdi hemen başlamanızı öneriyoruz.

10-Karagöz hacıvat sanatı konusunda yetkin ve yetkili olmanın başlıca metotlarından birisi kesinlikle içeriği ayrıntılı yazılmış bir kitaba sahip olmaktır.

11-Karagöz hacıvat bir oyundur bu doğru, ancak anlatılanların hepsi hayatımızdaki gerçek olayları sergiler onun için Karagöz hacıvatı bizler çok severiz.

12-Karagöz hacıvat sanatının sizinle beraber anılmasını istermisiniz.

13-Karagöz festivali ve şenliklerinde yer edinmek sizinde hakkınız

14-İlgi merak, takdir ve alkış toplamak istiyormusunuz.

15-Bu kitabın yazılmasının başlıca nedenlerinden biriside ülkemizde tiyatronun ve gölge oyunlarının gerilerde kalmamasıdır. Siz Karagöz hacıvat sanatı aşıkları yurdumuza çok şeyler kazandıracaksınız.

16-Karagöz hacıvat sanatını başarmanız için tüm ihtiyacınız olan bilgiler, teknikler, metotlar, kavramlar ve yöntemler geniş kapsamlı, üstelikte anlaşılır ifadelerle size aktarılmıştır.

17-En yakın ve en kısa zamanda nasıl Karagöz hacıvat sanatcısı olabilirsiniz diye kapsamlı bir çalışma sürdürülmüştür. Bu araştırmalar sonucunda yazılan bu esere sahip olduğunuz için bizlerde sevinçliyiz.

18-Başarmanız için farklılıklara önem vermelisiniz. Değişim ve sürekli gelişim içersinde bulunursanız hemen ilerilere gittiğinizi fark edeceksiniz.

19-Karagöz hacıvat sanatında başarılı olabilmeniz için çalışmalarınıza başlayıp inanarak devam etmelisiniz.

20- Karagöz hacıvat oynatmak, oyunlarını yazmak ve ekipmanlarını hazırlamak size çok neşeli ve kolay gelecektir.

21-Önce oyunları yazmakmı! yoksa ekipmanlarınızı hazırlamakmı istiyorsunuz hepsine siz karar vermelisiniz.

22-Sanat hayatınızda dürüst olursanız cesaretiniz ve enerjinizde kendiliğinden çoğalacaktır. Cesaretiniz sizi sanatın yüksek yerlerine taşıyacaktır.

23-Sanatçı büyük işleri ilke edinendir. Sanatçı kendi yolunu kendisi açar.

24-Karagöz hacıvat sanatında ilk akla gelen sanatcı olmak İstiyorsanız bu hedefler doğrultusunda hareket etmelisiniz.

25-Sanat öğreten kitapların dünyamızdaki büyük tehlike konumuna gelen işsizlik ve sanatsızlığı azalttığı kesinlikle gerçektir.

26-Karagöz sanatıyla ilgili tüm konuları ayrıntılı olarak bulacaksınız. Dahası karagöz aksesuarlarınızı ve ekipmanlarınızı kendiniz yapabileceksiniz.

27-Bundan önceki yazmış olduğumuz kitaplarlada öğünmedik sizlerden gelen övgü dolu sözleri duyunca sorumluluğumuzun dahada ağır olduğunu hissedip daha fazla çalıştık.

28-Deneyimlerimizi sizlerle paylaşma nedenim: kendine güvenen çağdaş, huzurlu ve başarılı bir hayat sürmeniz içindir.

29-Ekipmanlarınızı hazırlarken bir den fazla çözüm önerilmektedir. Siz istediğinizi seçebileceksiniz. Malzemelerinizi iyi kullanabilmeniz için tüm uygulama kolaylıkları anlaşılır ifadelerle yazılmıştır.



Not: Karagöz hacıvat sanatı sizlerle hayat bulacak, aranılan sanatçı olacaksınız. En ideal oyunları sizler yazacak ve sahneleyeceksiniz.

KARAGÖZ HACIVAT SANATINDAKİ MARJİNAL DEFORMASYONLAR

Hatalar varsa bu hatalar kesinlikle görerek çözülür. Hatalar gizlendikçe cerahat dahada çoğalacaktır. karagöz hacıvat sanatında çok büyük hatalar yapılmıştır. Başlıcaları ise bedensel zihinsel engelleri olan bireyleri aşağlayıcı olgu ve oluşumlar karagöz sahnelerinde yüzyıllarca sahnelenmiştir. Buna hiç kimse dur dememiştir.

Birde buna kadın düşkünü erkeklerin ön plana taşınması eklenince karagöz hacıvat sanatı Türk halkına derin acılar yaşatmıştır. Ben karagöz hacıvat sanatcısı hasbora olarak bu yapılanmaya hayatım boyunca karşı çıktım. Yazmış olduğum karagöz hacıvat sanatını anlatan kitaplarımda karagöz hacıvat sanatının negatifliklerinin yanlış bir kavramlarla dolu olduğunu anlattım. Sayın okurlarım insanlığı iyi,harika ve güzel davranışlara sevk eden oyunlar karagöz oyunlarında daha çok olsa harika olmazmıydı. Karagöz sanatının yanlış anlamalarla götürülmeye çalışılmasıda ülkemize çok zararlar vermiştir.

Türk halkı büyük küçük demeden karşısındakini yanlış anlama yarışına girmiş bir birleriyle söz yerindeyse “alay etmişlerdir.” Bu direnç hiç olmasa şimdiden sonra kesinlikle kırılmaya çalışılmalıdır. Şimdi sizlerle birlikte topluma faydası olacak bir olguyu gündeme getirelim. Hemen hemen bir çok ülkede yapılan bir yanlış vardır.

Çocukların yüzlerini sıkma yarışı diyorum bununla sizlerde karşılaşmışsınızdır. Bir çocuk gördük mü hemen yanaklarını acıtırcasına sıkarız. Bu davranışımızda çocukta kalıcı deformasyonlar oluşturmaktadır. Bu konuyu birlikte oyunlaştıracağız hemde yeni bir tarzla ve yepyeni yaklaşımlarla hemen başlayalım. Yeni tarzımız nedir derseniz bu oyunu yazarken yanlış anlamalara yer vermeyeceğiz.



0212.294 71 24

0532 543 88 63





KARAGÖZ OYUNU

YÜZÜ SIKILAN ÇOCUKLAR

Hacı cavcav senin yüzün neden cok zayıf bak benim yüzüm daha dolgun

Karagözüm seyircilerimiz bizi tanısın ikimizi birbirimizden kolaylıkla ayırsın diye benim yüzüm çok zayıf

Hacıvat kardeş ben senin babanla konuştum senin yüzünün zayıf olma nedeni çocukken senin yüzünden çok makas almışlar onun için yüzün zayıf kalmış.

Karagözüm insanlar ikiye ayrılır bunu biliyormusun

Hacıvat insanlar nasıl ikiye ayrılır bana anlatırmısın

Bak hacıvat birinci katogoriye girenler kendi çektikleri zorlukları diğerleride yaşasın diye çaba gösterenlerdir. Üstelikte bunun için kaba kuvvet bile gösterirler.

Karagözüm bu birinci bölüme girenler dünyamızı ceheneme çevirmeye çalışanlar olduğunu biliyorum

Diğer katogoriye girenlerden bahsette kendimden bir şeyler bulup mutlu olayım.

Hacıvat ikinci katogoriye giren insanlar kendi yaşadıkları eziyetleri diğerlerinin yaşamasını istemeyenlerdir. Senin çocukken yüzünden çok makas aldıkları için yüzün zayıf kalmış gelişememişsin diğer çocukların yüzünü sevme bahanesiyle çok sıkmasınlar bunun için kampanyalar başlatmalısın.

Karagözüm hemen başalatalım ya ben çocukken çok eziyet çekmiştim şimdiki çocuklar çekmesin seyircilerimizede bunu hatırlatalım nedersin bence çok anlamlı olacaktır.

Hacıvat kardeşim bizim seyircilerimizin hepsi biliyor çocukların yüzleri neredeyse su kadar yumuşak olduğu için çocukların yüzlerini sıkmıyorlar.

Ya karagözüm keşke çocukken bu seyircilerin yanında yaşasaydım ne harika olurdu biliyormusun.

Üzülme hacıvat senin çocukken yüzlerini sıkıp acıtmasalardı biz burada bu sohpetleri edemeyecektik ve milyonlarca çocuk acı çekecekti

Karagözüm kahramanlık duygularım gelişti miyonlarca çocuk için bir tane hacıvatın değil bin tana hacıvatın yüzünü sıksınlar ben hayatımdan memnunum

Not sizlerde diğer konularda oyunlar yazarak insanlara faydalı olabilirsiniz.



BEBE RUHİ ZİHİNSEL ENGELLİ,BOYU UZAMAMIŞ HEMDE KEKEME BİR OYUNCUDUR

Bebe ruhi figürü Türk halkına çok büyük zararlar vermiştir. Bebe ruhi konuşma engelli bir oyuncudur. Konuşma engelli olan bireyleri aşağılayıcı oyunlar sergilenmiştir. Bu oyunlar yurdumuzdaki konuşma engeli olanları ruhsal bunalıma sokmuştur.

Toplumdan soyutlanmalarına neden olmuştur. Bu ve buna benzer figürlerin Ülkemize girmesinde Vatanımıza zarar vermek isteyen dış Ülkelerinde payı vardır. Bu ispatlanmasına rağmen bir türlü engellenememiştir. Acilen bu oluşumlar karagözden kaldırılmalıdır. Sadece bebe ruhi değil bir çok zararlı figür vardır.

KEKEMELİĞİN ÖNLENMESİ

Bazı insanlar ne zaman bir çocuk görse çocuğun konuşma yeteneğini ve gelişimini engelleyici sanaryolar yazar ve hemen çocukla birlikte oynar. Bu yazdığı sanaryonun özeti “R” harfinin yerine “Y” harfini kullanmaktır. Nedeni ise cocuğu kekeme yapma çabasıdır.bilerek veya bilmeyerek bu hataları bir çok yetişkinler tarafından yapılmaktadır.





0212.294 71 24

0532 543 88 63



DÜZGÜN KONUŞUNCA AYIPLANAN ÇOCUKLAR

Çocukla çocuk olacaksın yanlışı baş yanlışlarımız arasındadır. Çocukla çocuk olmak yerine çocuğun eksiklerini anlayacağı şekilde söylemeye çalışılmalıdır. Örneğin çocuk “SERDAY abi dediğinde serdar” demeye çalışmalısın diyerek çocuk doğruya sevk edilmelidir.

Oysa bizde aynı onun gibi serdar yerine SERDAY dersek hata yaparız. böyle yaparsak çocuk yanlış konuşmanın iyi olduğunu sanacak ve hatalı konuşmaya devam edecektir. “bebe ruhi tiplemesi” ile bir çok yanlış zaten binlerce kez yapılmıştır. Karagöz oyununa gelen çocuk kekemeyi canlandıran bebe ruhi oyuncusuna özenmekte üstelikte onun gibi kekeme konuşmaktadır. Helede çevresi tarafından kekeme konuşması desteklenirse durum korkunç olmaktadır.

Dil uzmanları ve toplum bilimciler bu gidişata acilen dur demelidir. Ben çocuklarla kekeme yada çocuksu konuşanlara rastlayınca bazen şöyle durumlarla karşılaşıyorum. Çocuk düzgün konuşuyor yetişkin ise cocuksu olarak devam ediyor. Çocuk “R” harflerini gayet güzel vurgularken yetişkin “R” yerine “Y” harfiyle konuşmasını bitiriyor. Bu yanlışları sizler doğru oyunlar yazarak düzeltebilirsiniz.

ALKOLİK TASVİRLERDE KARAGÖZ HACIVAT SANATINI İTİCİ HALE GETİREN BAŞ FİGÜRANLARDIR

Tuzsuz deli bekir figürü bir alkoliği oynamaktadır. Alkoliği oynamaklada kalmayıp figürün elinde orantısız olarak büyütülmüş bir şarap şişesi vardır. Bu alkolizmin reklamını yapmaktadır. Alkolikleri sevimli göstermektedir. Karagöz hacıvat oyunu seyredenlere defalarca alkolizmi hatırlatmaktadır. Bu oyunları seyreden Türk halkı içten içe yıkılmaktadır. Bu olanlar kesinlikle yanlıştır. İnsanları kötülüklere teşvik etmek anlamına gelmektedir.

Bu hatalar ve eksiklikler devam ederken karagöz sanatçıları şunu demektedir. “Devlet karagöz sanatını neden desteklemiyor" dünyadaki hiç bir devlet kendi halkına zarar veren bir sanatı desteklemez ve desteklememelidir. Çözüm kesinlikle bellidir karagöz hacıvat sanatçıları toplanacak konuşma özürü olanları aşağılayıcı fügürleri tuzsuz deli bekiri bebe ruhiyi oyunlardan kaldırmalıdırlar. Öz eleştirisini yapacak her şey kendiliğinden düzelecektir. Peki karagöz sanatının çökmesine neden olan sadece bu figürmü vardır kesinlikle hayır. Kadın düşkünü olan figürler bile karagöz sanatının baş kahramanları arasındadır.

Yine tuzsuz deli bekir figürüde tehlike saçmaktadır. Bu figürdede dikkat çeken sadece içki şişesi değildir. Kesici, delici ve ateşleyici silahlarda figürün üzerinde bulunmaktadır. Bu durumda delici zedeleyici bereleyici aletlere insanları özendirmektedir.

KARAGÖZ SANATINDA KADIN DÜŞKÜNÜ FİGÜRLER NEDEN VAR?

Karagöz sanatı neden seyirci bulamıyor. Bunun başlıca nedeni oyuncuların içersinde insanlığı çökerten tasvirlerin bulunmasıdır. Karagöz hacıvat sanatında kadın düşkünü olan oyuncular bile vardır. Bu yanlış kavramların kalkması için çalışmalar yapmalıyız. Karagözü bizler düzeltmeliyiz. Bu görevi başka birilerimi üstlenecek, kuşkusuzki hayır diyeceğinizi biliyoruz. Bu çarpıklıklar düzelirse devlet karagöz sanatını destekleyecektir.



ERKEK İNSAN GELİN OLURMU? “KARAGÖZ SANATINDA OLUYOR”

Yanlış anlamadınız oyunun adıda “karagöz gelin oluyor” oyunun alt başlığıda “ters evlenmedir” hadi çıkın işin içersinden. Hal böyle olunca karagöz sanatı neden gerilerde kalıyor. Karagöz neden yasaklandı diye eleştirmekteyiz. Bu gibi durumlarda sosyal bilimciler olanlara seyirci kalmamalıdır.

İRİTE EDİCİ ARGO KELİMELER KARAGÖZDE OLMAMALIDIR.

Karagöz sanatı günümüze kadar ulaşmıştır. Argo kelimeler kullanılmasaydı dahada ilerilerde olurdu. Şu ayrıntıya dikkat çekilmelidir. Yazarlar ve sanatçılar toplumları yönlendirebilirler. Karagöz oyunu yazarlarıda argo kelimeler çok kullanınca Türk halkına zarar vermişlerdir. Son zamanlarda yazılan karagöz oyunlarında argo kelimeler azalmıştır. Karagöz hacıvat sanatının baş görevleri arasında sayılan bireylerin davranışlarını biçimlendirmek iyiye yönlendirmek eğitime önem vermek varken halka negatiflikler sunulmaktadır. Karagöz sanatçıları negatif olgu ve oluşumları kesinlikle desteklememelidir.

KORKU FİLMİ Mİ KARAGÖZ HACIVAT OYUNUMU

En korkunç ejderhe figürleri, korkuç hayvan figürleri, şeytan tasvirleri, korkunç yılanlar diğer tüm negatif yaratıkların tasvirleri karagöz oyunundan acilen çıkartılmalıdır. Bunların yerlerine sevimli seviyeli harika tasvirler hazırlanmalıdır. Karagöz sanatını sevdirmenin yolları etüt edildikten sonra çalışmalar yapılarak karagöz sevdirilmelidir. Karagöz sanatını sevenler kendi içersinde kendilerini eleştirmelidir.

ZORBA SARHOŞ VE DİLENCİ FİGÜRLERİDE KARAGÖZ SANATINDA VAR

Bizler her şeyi düzeltebiliriz. Yeterki sorgulamayı bilelim. Hataları görelim daha sonra yapıcı eleştirilerde bulunalım. Ben sanata katkım olsun diye karagöz sanatı ile ilgili öğretici kitaplar yazmaktayım. Karagözün negatif yanlarını düzeltme kampanyaları başlattığım dönemlerde konu ile ilgili sanatcılarla görüştüm. Bunların içersinde karagöz ekipmanları imalatı yapanlarda bulunmaktadır. Fikirlerimi kabul edenler çoğunluktadır. Etmeyenler ise böyle bozuk olarak buraya kadar gelmiş bozuk olarakta devam etsin diyenlerin bile olduğunu belirtmeliyim.



0212.294 71 24

0532 543 88 63

ORTA OYUNU VE KARAGÖZ HACIVAT SANATI

Karagöz sanatı düzeltilebilir. Kim tarafından düzeltilecek derseniz şüphesiz ki ilk görev biz karagöz üstatlarının olmalıdır. Seyircilerde katılırsa her şey düzelecektir.  Her yazdıklarımızın ispatı kesinlikle vardır. Bu yazdıklarımızın ispatı ise şöyledir. Orta oyuncularının sergilediği oyunlarda şu cümle kullanılmaktaydı “orta oyununda bir oyuncu annemi kıtır kıtır kesen ben babamı parça parça doğrayan yine ben bana nasılsın diyenlerin midelerini parça parça eden ben gibi irite edici bölümler vardı” bu benim aklımda kalanlar daha sonra kendisine cevap verenleride korkutan oyuncu vardı.

Bizler erinmedik belediyelere e mail gönderdik ve bu replik oyundan çıkarıldı. Bir çok belediye bize övgü dolu yazılar yazdı. Karagöz sanatındada aynı duyarlılık gösterilirse sanat yükseklere çıkacak tüm sanatcılar el üstünde tutulacaktır. Ben festivallerde karagöz sanatının yanısıra meddahlıkta yapmaktayım, hiç bir kötü kelime ağzımdan çıkmamıştır.

ÇALIŞILIRSA KARAGÖZ SANATI İLGİ ODAĞI OLUR

Karagöz hacıvat sanatı henüz gelişme çağındadır. Gelişme çağında olan çocuklara nasıl özen gösteriyorsak karagözede aynı ilgiyi göstermeliyiz. Kabul edilmelidir ki karagöz sanatının rakibi yoktur asla olmayacaktır. Hiç bir zamanda sonu gelmeyecektir. Biz insanlar yeryüzüne geldiğimiz günden beri birbirimizle konuşuyorsak ve hiç bir zaman bıkmıyorsak, karagözde aynıdır. Karagözde negatif kelimeler kalkarsa hepimiz karagözü çok seveceğiz.

Bizler için bu vazgeçilemez bir ihtiyaçtır. Tesadüftür ki karagözün ortaya çıkma nedeni de bir ihtiyaçtır. Karagöz sanatı başladığından beri şu davranış ve algı süregelmiştir. Nedir derseniz yeni metotlar yeni oyunlar yazmak yerine daha önce yazılmış oyunlarla devam edilmiştir. Bunun nedeni anlaşılır vurgulamayla şudur; nasıl olsa bu oyun tutmuş neden yenisini yazmakla uğraşıyım ki düşüncesidir.

Oyunlar gerçekten komiktir bu doğru ancak oyunda kullanılan kelimeler tedavülden kalktığı için hiç kimse anlamamakta ve gülmemektedir. Hal böyle oluncada neden öz kültürümüze sahip çıkmıyoruz diye eleştiriler ortaya çıkmıştır.

KAMBUR, CÜCE, KÖR VE ÖTEKİLER,

Negatif oyunların sergilenmesi hatırı sayılır şekilde azalmıştır. Eğer ve şayetleri asla bırakmamalıyız. Eğer karagöz oyunlarında argo kelimeler, alkolizmi sevimli gösterme hatta kadın düşkünü oyuncuların ön plana çıkması ve erkek figürlerin gelin olması devam ederse biz karagözü seyretmeyeceğiz diyebilmeliyiz.

Ben karagöz hacıvat sanatcısı hasbora olarak sanattan para kazanmaktayım bu kesinlikle doğrudur. Ancak size anlattıklarım “kurmaca” değildir hepsi kayıtlı ve ispatlıdır. Karagöz tasvirleri arasında cüce,kambur,kekeme,kör gibi oyuncular vardır bu direnç kesinlikle kırılmalıdır. Zararlı tasvirler ve oyunlar piyasadan silinmelidir.

Engelli insanların zaten iç dünyalarında zayıflık ve ezginlik bulunmaktadır birde bunları defalarca sahnede görmeleri ruh dünyalarında çöküntüye yol açmaktadır. Bu marjinal olgular temizlenmeli karagöz sanatı değişerek hak ettiği en yüksek seviyelere ulaştırılmalıdır. hayırlısıyla bu fikirlerim kısa sürede haklılık kazanırda sanatımız dahada gelişir ve yükseklere çıkar diyor sizlerden katkı bekliyorum.

KARAGÖZ DEĞİŞEMEZ YENİLENMEMELİDİR İLKESİ YIKILMALIDIR.

Biz karagöz üstatları etkinliklere daha fazla davet edilmemiz için fanusumuz kalında olsa kırmalıyız.karagöz hacıvat sanatçıları olarak ilgi ve sevinçle izlenen olmalıyız. Çalışmalarımızı hep birlikte el ele kol kola yürütürsek sanatımız büyük bir canlılık kazanacaktır.

Dolayısıyla binlerce karagöz hacıvat sanatcısı aramıza katılacaktır. Karagöz sanatı var olduğundan bugüne ülkemizde değişik yerlerde dernekler kurulmuş ve bir çoğu kapatılmıştır. Ülke çapında karagöz dernekleri kurulmalı ve karagöz sanatcılarının ilerilere gitmesi sağlanmalıdır. Son dönemlerde ülkemizde kendi karagöz ve kukla sanatcılarımızın kurmuş olduğu bir çok dernek bulunmaktadır.

Dış ülkelerde kurulan bir derneğinde şubesi ülkemizde vardır. Özcümle: dernekler üyelerinden aidatlar, katılım payları vs adı altında paralar alarak üyesini biraz daha etkisizleştirmektedir. Halbuki bunun yerine üyelerine yol açan iş olanakları sağlayan kurumlar olmalıdır. Özcümle bir dernek üyelerini felakete değil selamete götürmelidir.

KARAGÖZDE GÖRÜNGÜLER KARMAŞASI DÜZELTİLMELİDİR

Karagöz oyunlarında yeni teknikler bulmanın size ve sanata çok faydası olacaktır. Teknik bulmanın yollarından birisi bıkmadan çalışmaktır. Sadece karagöz sanatı değil tüm sanat dallarında uzun yıllar severek çalışınca teknik kendiliğinden gelen bir olgudur.

Karagözün gidişatında bazı aksamalar olsada siz genç dinamik ve yenilikçi kadroların katılımıyla normal seyrini kesinlikle alacaktır. Sanatımızın gerilemesinin farkına yavaş yavaş değil hızla farkına varılmalıdır. Süratle hep birlikte gereken önlemler alınmalıdır.

Geleneksel halk tiyatromuz gerilere gidiyor laflarını dolaştırmak yerine neden gelişmediğini irdelemek daha doğru olmazmı? Araştırma sonucunda belirlenmiş olan aksaklıkları gündeme taşıyarak çözüm yolları aramak yerine suçlu bulmaya çalışmaktayız. bu görüngüleri görmezlikten geldiğimiz sürece karagöz hacıvat on iki ay yerine sadece bir ay sahnede kalacaktır.


0212.294 71 24

0532 543 88 63





KARAGÖZ HACIVAT SANATI NEDEN HEP VARLIĞINI SÜRDÜRMÜŞTÜR

Bazı olgu ve oluşumlar vardırki sadece bir kaç yıl sürer ve biter. Karagöz hacıvat sanatı ise insan var olduğu sürece yaşamaya devam eder. Karagöz hacıvat sanatının varlığını sürdürme nedenlerinden biriside bizim yaşantımızı anlatmasıdır. Karagöz hacıvat sanatından mutlu olan nesiller kendisinden sonra gelenlerinde mutlu olmasını isterler.

İşte bu yüzden karagöz hep bizimle olmuştur. Sizlerde karagöz hacıvat olgusunu yaşatmak için çaba ve gayret gösterirseniz Karagöz hacıvat sanatı hak ettiği yere gelecektir. Bu harika ve güzide görev artık size düşmektedir.karagöz hacıvat sanatında yüksek performans göstermenin yolu sahne öncesi ,sahnede ve sahne sonrasında sanatcı olduğumuzu unutmamaktır.

KARAGÖZ HACIVAT SANATI VE BİZLER

İnsanlar hayatlarının büyük bir bölümünü çalışarak geçirirler. Neden büyük bir bölüm dediğimize gelince ; eğitim hayatımızda bir çaba gerektirmektedir. Ödevler ve sınavlardan bahsedersek iş hayatından bile zor diyenler kesinlikle olacaktır.

Bu zorlukları kolaylaştırmanın yolu hiç tartışmasız eğlenceye zaman bulmaktır. Karagöz hacıvat tüm bunlara karşılık verecek bir olgudur. Hepimize heyecen veren harika zaman geçirmemizi sağlayan karagöz hacıvat sanatı bizler için çok önemlidir. Yeterki yenilenen evrenimize uygun oyunları yazalım ve dünyamızı aydınlatalım. Siz perdenizi aydınlatmaya karar verdiğinizde dünyamızda aydınlanacaktır. Hayallerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız kitabınız size yardım edecektir.

KARAGÖZ HACIVAT SANATINDA BAŞARI

1-Karagöz hacıvat oyunlarındaki benim başarım anlaşılır ifadelerle şunlardır. Karagöz hacıvat sanatında ilerlemek için şunları yapmalıyım demedim. Hemen başladım yaptım ve başardım.

2-Sizlerde başaracaksınız; ekipmanlarınızı hazırlayınız. Provanızı yapınız. Oyununuza başlayınız.

3-Sadece sahnenizi hazırlayıp beklerseniz başaramazsınız.

4-Ülkemizde ve ülkemiz dışında ki sahnelerde rüzgar gibi esmeniz için” fırtına gibi” çalışmanız gereklidir.



ETKİNLİKLER VE SİZ

Etkinliklere Karagöz hacıvat sanatcısı olarak katılacaksınız. Sunucular sizlere soracaklardır. Sunumunuz nasıl olmalı ve nasıl anons edilmelisiniz. Bu tür etkinlikler sizlere yeni iş olanakları sağlayacaktır. Bu tanıtımlarınızı iyi yapmanız gereklidir. Bunun tek çözümü vardır sunumunuzu bir kağıda yazıp sunucuya vermektir. Neden yazmam gerekiyor diye düşünebilirsiniz. Nedeni sunucu isminizi yanlış telafuz etme olasılığı yüksektir.

KOLAY TASVİR YAPIMI

Arzu ederseniz tasvirlerinizi kendiniz yapabilirsiniz. İşinize yarayacak olan tasvirlerin şekillerini beyaz bir karton üzerine çiziniz. Önemli olan olgu kartonun üzerine şekilleri çizmeniz olacaktır. Bu çizme işlemini istediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz. Tasvirlerinizi fotokopi ile yapabilirsiniz. Kartona fotokopi çeken yerler bulmakta zorlanmazsınız.

Fotokopiciler kartonun kalınlığı ne kadar olsun diye size soracaktır. Kartonunuz 180 mi olsun 200 mü 225 gramajmı dediklerinde sizin ihtiyacınız olan en incesidir. Karton gramajınız 180 veya 200 gramaj uygundur. İstediğiniz tasvirin resimlerini fotokopiciye götürüp kartona fotokopilerini çektiriniz. Çektirdiğiniz tasvirlerin sahnede iyi oynaması için eklem yerlerinden keserek eklemelisiniz. Kesmeden bir bütün olarak oynatmaya çalışırsanız tasvirler canlı değil birer robot görünümü verirler.

Tasvirlerinizi eklemlerinden kesiniz daha sonra birleştirme işlemine geçeceksiniz. Bu birleştirme işleminde ben plastik vida kullanmaktayım. Anlaşılır deyimle prizlerde kullanılan somunlu vidaların plastiklerini montajlıyorum. Plastik yerine metal vidada kullanılabilir. Plastik vida kullanırsam somun taktıktan sonra uçlarını çakmakla eritiyorum. Metal kullandığımda ise çekiçle vurarak perçinliyorum. Çekiçle vurmazsam tasvirler çok hareket ettiği için vidaları kesinlikle açılıyorlar.

Sizlerde önleminizi alınız. Vida kullanmak istemiyorsanız zil teli olarak bilinen ince tellerlede birleştirme işlemini yapabilirsiniz. Yine bir metotta kalın misina ilede yapmanız mümkündür. Bizim tasvirlerimizin vidalıları çok beğenilmektedir. Tasvir imalatımızıda vidalı olarak yapıyoruz. Tasvirlerinize takacağınız sopayıda vidalayınız. Bu yöntemleri uygularasanız hiç bir sorun yaşamazsınız. Göstermelik tasvirlerinizide aynı yöntemle yapabilirsiniz. Göstermelik tasvirler genellikle tek parçadan oluşmaktadır. Eğer siz kendinize tarz oluşturmak istiyorsanız hareketli göstermelik yapabilirsiniz. Örneğin ağaçtan göstermelik hazırlayacaksanız dallarını sallanır halde yapabilirsiniz.   





KARAGÖZ OYUNU BAŞLIYOR

Sahnenizin ışıklarını yakınız. Sinema afişi veya göstermelik tasvir dediğimiz tasvirinizi alınız. Işıkları yanan perdenizin en üst tarafının ortasına yanaştırınız. Bunu şöyle açıklayabiliriz. Resim çerçevemizi duvara asmak için üst ortasında asma aparatı vardır. Sinema afişimizin hizasınıda buna göre ayarlamalıyız. Sinema afişimizi perdenin üst ortasına getirip seyircilerin görmesini sağlarız. Daha sonra nareke çalarak bu afişimizi perdeden alırız. Seyircilerimize şimdi oyun başlıyor demiş olduk.

İLK CANLI TASVİR (HACIVAT) SAHNEDE

Oyununuzun başladığını seyircilere anlattınız. Sahnenizin ışıkları yandı sinema afişini seyirciler gördü. Başlama düdüğü çaldınız. Şimdi hacıvatı sağ elinize alınız sahnenin size göre sağ tarafından sahneye getirerek bir şarkı okuyunuz. Hacıvatı sahnenin ortasına getirene kadar şarkınızı bitirmeniz gerekir. Canlı tasvirlerinizin sahnede anlam kazanması için perdenizin en alt kısmından yürütünüz. Havadan getirmeyiniz. Böyle yaparsanız seyircileri gerçek bir dünyaya hazırlamış olursunuz. Tasvirleri havadan getirirseniz seyirciye anlamsız gelecektir.

HACIVAT SAHNENİN ORTASINDA

Hacıvat şarkısını söyleyerek perdenin ortasına geldi. Şimdi perde gazelini okuyacak. Gazel kelimesini duyunca hepimizin aklına çok uzun şiir gelmektedir. Benim size onerim karagöz oyunlarında çok uzun gazellere meydan vermeyiniz. Hacıvat sahnenin ortasında gazelini okudu.



0212.294 71 24

0532 543 88 63

HACIVAT SEYİRCİLERİNE SUNUM YAPACAK

Hacıvat şarkı ve gazelini okuduktan sonra seyircilere güzel konuşmalar yapar. Karagöz sanatının güzelliklerinden bahseder. Seyircilere hoş ve güzel sözler söyler.

HACIVAT KARAGÖZÜ SAHNEYE DAVET EDECEK

Hacıvat şarkı söyleyerek sahnenin ortasına geldi, gazelini okudu güzel bir sunum yaptı. şimdide beklenen sahneye sıra geldi. Sizlerinde hemen aklına gelen Türk halkının diline plesenk olan “yar bana bir eğlence” vurgusuyla karagözü çağıracak. Bu sistemi uygularsanız profosyonel bir karagöz hacıvat sanatcısı olacaksınız. Karagözü çağırıp sohpet edelimmi diye seyircilere sorup kararlaştırdıktan sonra karagöze seslenir.

Karagöz; karagöz gel seninle sohpet edelim

Karagöz “Hacıvat ben gelemem çalışıyorum.”

Hacıvat “Karagöz evde çalışılırmı seyirciler seni bekliyor. Hemen gelirmisin”

Karagöz “hacıvata çalışıyorum dedim yemek paydosunda uğrarım konuşuruz.”

Hacıvat seyircilere dönerek ben karagözü getirmenin yolunu biliyorum. Yar bana bir eğlence dediğim zaman kesinlikle gelecektir.

“Yarbana bir eğleence yarbana bir eğlennceee!”

Karagöz hacıvatın kafasına tencere atarak al sana bir tencere hacı cav cav

Uhh karagöz kafamı acıttın

Hacı cav cav beni bir daha çağırırsan bu seferde tencereyi dolu olarak kafana fırlatacağım hemen buradan gitmelisin

Ah bana bir eğlence medeeeet yar bana bir eğlence amaaan ammmannn karagöz gelsede seyirciler bir güzel eğlense amaaaan

Hacıvat seyircilermi var yahu onlara ayıp etmek istemiyorum. Ama seni yine pataklayacağım. (karagöz hacıvatın üzerine atlar)

Not her kavga edişte tef çalınız. Oyunculardan herhangi birisi sahneden giderkende tef çalmalısınız.

Karagözle hacıvat kavgaya tutuşurlar hacıvat sahneden kaçar; karagöz ise sırt üstü yerde kalır sızlanır. Sonra hacıvat sahneye tekrar gelir sohpet başlar.

HACIVAT SAHNEYE GELİR

hacıvatla karagöz karşılıklı konuşurlar buraya kadar olanlar kolay aklınızda kalacaktır. Karagöz sanatının içeriğini kavramış oldunuz hiç bir zorluk çekmeyeceksiniz.

KARAGÖZ OYUNU

Hacı cav cav sana bir soru soracağım

Neymiş karagöz sorunu merak ettim

Söyle bakalım hacıvat  Yerlere çöp atmayınız yazan yerlerde ney yoktur?

Bunda bilemeyecek ne varki karagözüm etrafa çöp atanlar yoktur.

Bilemedin hacıvat seni hiç yormadan cevabını vereceğim, Yerlere çöp atmayınız yazan yerlerde ben hiç bir zaman için çöp tenekesi görmedim ki! Zaten çöp tenekesi olsa insanlar çöplerini neden yere atıpta çevreyi kirletsinler

Karagözüm seninle bin yıla yakındır sohpet ediyorum, ilk defa sana hak verdim. Bende kendi çöplerimi çöp tenekesi bulamadığım için cebimde eve getiriyorum evde çöp tenekesi olduğu içinde yerlere atmıyorum.

KARAGÖZ HACIVAT OYUNLARININ EN KOLAY ŞEKİLDE SAHNELENMESİ

Karagöz hacıvat bu kısa oyundan sonra sahneden çekilirler. Oyuna diğer tasvirlerde girecek ve oyun başlayacaktır. Sizler karagöz oynatmaya başladığınız şu günlerde çekinceleriniz olacaktır. Oyunları nasıl ezberleyebilirim. Oyuna nasıl yön vermeliyim diye düşünebilirsiniz. Bu doğal ve olması gereken bir süreçtir. Bu çemberi yarmanızın formülünü hemen yazabilirim. Karagözün sesi kalın çıkar hacıvatın sesi ise incedir. Sizler ilk sıralarda kalın sesi uzun süre çıkaramayabilirsiniz.

En kolay çözüm şudur. Karagöz hacıvata bir hikaye anlatırmısın desin, sizde en güzel ezbere bildiğiniz hikayenizi hacıvatı konuşturarak anlatınız. İster kitabınızdaki bilmeceler isterseniz kendi bildiğiniz bilmecelerlede oyununuzu şekillendirebilirsiniz. Yine bir ayrıntıda masallardan ve şiirlerden bile faydalanmanız mümkündür. Bir kaç oyunu bu yöntemle oynattıktan sonra üstat olacaksınız. Gelişmelere siz bile şaşıracaksınız.

KARAGÖZ OYUNLARI VE FESTİVALLER

Karagöz hacıvat oyunlarının süresi ile ilgili bilgilerede ihtiyacınız olacaktır. Karagöz oyunları en fazla 1 saat, en az 15 dakikadır. Sizlerde gittiğiniz etkinliklerde size ne kadar zaman ayrılacağını öğrenip kendi proğramınızı yapabilirsiniz. Karagöz hacıvat oyunlarını şöylede sunabilirsiniz. Organizasyon yapan yöneticilere karagöz hacıvat sunumunuzu periyodik ara ile iki kezde sunabileceğinizi belirtebilirsiniz.

Etkinliğin başladığı sıralarda yirmi dakika karagöz hacıvat oyununuzu sunup ortalarına doğruda yine bir yirmi dakika daha karagöz sunabilirsiniz. Festivallerde bu yöntem çok uygulanmaktadır. Size bazı etkinliklerde kısa zaman verilebilir kısa zamanlarda hangi etkili sunumlarınızı yapacağınızı planlayınız.


0212.294 71 24

0532 543 88 63



KARAGÖZ OYUNLARINIZI KANDİNİZ YAZMAK İSTERMİSİNİZ?

Karagöz oyunu yazarken dünyamızı etkileyen olayları listeleyip önemlilerinden başlayarak yazabilirsiniz. Örneğin dünyadaki doğal kaynaklarımızın önemini vurgulayacak oyunlarla başlayabilirsiniz. Doğal kaynaklarımızı korursak mutlu bir yaşam süreriz.

İnsanların ve devletlerin giderlerini azaltmadıkları için zor durumlarda kaldıkları bir gerçektir. Tasarrufa önem vermelerini bu alanda planlar yapmalarını vurgulayacağınız oyunlarda halk tarafından tutulacaktır. Çevresel sorunlarla ilgili oyunlar yazarsanız ülkemize ve dünyaya çok faydanız olur. Popüler kültürü izlemek zorundasınız. Halkımız neyi beğeniyor neyi daha çok istiyor biz yazarlar başarılı olmak için bu yönde çalışmalıyız. Bu metotları uygularsanız alanınızda en beğenilen sanatçı olursunuz. Üstelikte toplumun sorunlarını çözmeye katkılarınız olur. Yazdığınız eserler yenilerini ve güzellerinide ekleme planlarını yaparsanız hedefinize kesinlikle ulaşırsınız. Kendimizi devamlı yenilersek kesinlikle başarırız.



KARAGÖZ OYUNLARINIZDAKİ EDEBİ ESERLERİN SAHİBİ OLMAK İSTERMİSİNİZ

1-Yazar olmanın tekniklerinden biriside sabah ilk uyandığınızda neler yazacağınızı düşünüp karar verdiklerinizi yazmaktır.

2-Hangi konuda yazıyorsanız veya yazmak istiyorsanız o, konuda notlar almanızın kesinlikle faydası olacağını düşünerek hareket ediniz. Yazdıklarınızı bir kutuda biriktiriniz sırası gelince kitaplaştırmaya başlayınız.

3-Oyun yazmaya başladığınızda ilk önce taslak çıkarınız.

4-İlk önce taslak üzerinde çalışmalarınızı geliştiriniz.

5-Hangi konuda yazacağınıza karar vermeniz çok kolay olacaktır, nedeni ise insanların çoğunluğunu ilgilendiren genel konulardan başlayabilirsiniz.

6-Karagöz oynatan santcılar seyircilrin beklentilerini iyi tahmin etmelidir.

ŞİİR YAZMANIN METOTLARI

1-Şiir yazabilmeniz için önce konuyu seçmeniz gerekmektedir.

2-yazacağınız konuyu seçtikten sonra neler anlatmak istediğinizi bir kenara yazınız.

3-Şimdi ise ilk aklınaza gelen duygularınızı şiirleştiriniz.

4-Eğer uyak sözlüğü kullanıyorsanız ondan yararlanınız. Uyak sözlüğünüz yoksa kendiniz kafiyeler bulunuz. Bütçenize uygun bir sözlükte elde ederseniz işinize yarayacaktır.

5-Şiir yazmanın bir kolay yoluda şiirinizi yazarken sanki bir şarkıymış gibi algılayıp okuyunuz.

6-Diyelimki bir sünnet düğünü olan bir çocuğun ağzından bir şiir yazacaksınız.

7-Çocuk olsanız ne hissederdiniz. Önce bu hislerinizi nesir yani düz yazı olarak not alınız.

Daha sonra şiiriniz aliterasyonlumu,cinaslımı,uyaklımı,veya diğerlerine göre kolay olan yarım uyaklımı olacak ona karar veriniz.



BUGÜN BENİM DÜĞÜNÜM



Bir aydır haberim var

Sünnetime gelecek

Beni mutlu edecek

Karagöz oynatacak



Herkes onu sevecek

Eğlenecek gülecek

Sünnet düğünü kimin

Diye beni soracak



Haydi alkışlayalım

Gülelim oynayalım

Gördünüz düğünümü

Ortalık tıklım tıklım


0212.294 71 24

0532 543 88 63



YAZAR OLMANIN YÖNTEMLERİ VE METOTLARI

Bir doğum günü şiiri yazacaksanız doğum günü olan birinin duygularını yaşamanız gerekmektedir. Daha net söylemle kendimizin doğum günü oluyormuş gibi düşünmeliyiz. Yazılarımızı betimlemeli olarak yazmalıyız. Oyuncaklar gerçeklerinden cok küçüktürler bu tartışılmaz bir gerçektir. Ben 60 yıla yakın bu dünyada yaşamaktayım. Kendimi 5 yaşında hayal edersem bana alınan oyuncak bir otobüs, en az 40 yolcu alacak kadar büyüktü ve ben bu otobüsü hiç kaza yapmadan kullanabiliyordum. Arıza yaparsa tamirde edebiliyordum. Daha sonra gerçek otomobiller satın aldım ama beş yaşındaki otobüsümü aldığım kadar sevinmedim.

Konumuz olan yazarlığa gelirsek başarıya ve güzelliklere ulaşmanın yolu odaklanmaktır diyebiliriz. Çocukken aldığımız araçaların vergileri yok yakıt sorunlarınıda düşünmemize gerek olmadığına göre tabii ki mutlu olacağız. Yazı sanatındada durum farklı değildir. Kendimizi dış dünyadan alıp iç dünyamıza götürmeliyiz ki başaralım. Güzel şiirler harika bilmeceler yazabilelim. Benim sizlere yazdıklarım yazarlık eğitimlerinde öğretilmemektedir. Yazarlık eğitimlerine katıldığım dönemlerde yazı yazmayı değil eski yazarların hayatı bize öğretilmekteydi.

Öğretmenlerimden bir tanesi yazarlar derneği başkanı bile oldu. Halen düşünmekteyim yazarlık eğitimlerinde eski yazarların yazdıkları ve hayatı neden ödev olarak veriliyor. Lisede yazı yazmayı sığ olarakta olsa bizlere öğrettiler. Öğretmenimizin aynı cümleyi yüzlerce tekrar ettiği belliydi. “İçinizde yazar olmak isteyen varsa beni iyi dinlesin giriş,gelişme ve sonuç olgusunu aklınızdan çıkarmayın; girişte biraz meraklandırın ki yazınız okunsun ortalara doğruda ne anlatmak istiyorsanız açıkça anlatın sonrada sonuçlandırın”  benimde sizlere kendi buluşum olan bir marjinal romantik bir söylemim olacaktır.

Sadece yazarlıkta değil siyasette,sanatta,ticarette,hatta eğitimde bir çocuk dünyasında yaşarmış gibi mücadele veriniz. Kesinlikle başarılı olacaksınız. Dünyadaki kötülükleri bile yok etmenin tek yolu vardır. Hiç bir çocuk suçluya destek vermez hiçbir çocuk savaş istemez özcümle çocukların tek bir benzerliği dikkat çeker en iyiye en güzele koşarak gitmektir. Yazarlık ise kimsenin yazamayacağı harika yazıları yazmaktır. Şimdi birlikte bir doğum günü şiiri yazabiliriz.



DOĞUM GÜNÜM

Bugün yeniden doğdum

Çünki ben çok mutluyum

Hayattan umutluyum

Sizleri seviyorum



YAZACAĞINIZ EDEBİ ESERLERİN KONULARI ŞUNLAR OLABİLİR.

1-Yalandan uzak durma

2-Genel temizlik

3-Oda düzeni

4-Anne babaya saygı

5-Ders çalışma

6-Çevreile iletişim

7-kötülüklerden uzak durmak

Sizlerin daha birçok konu bulup oyunlar bilmeceler ve şiirler yazacağınızı biliyoruz.







İLK SAHNE BİLGİSİ

Tasvirlerinize canları olan birer oyuncu gibi davranmalısınız. İşiniz dahada kolaylaşacaktır. Hacıvat ince seslidir hic sorun yaşamazsınız. Oynatacağınız oyunun genel yapısını bilmeniz yeterlidir. Oyunlarınızı ezberlemenize gerek yoktur, rahat olunuz. Sadece şuna önem veriniz genel kalıpları iyi algılayınız. İlk başlardaki hatalarınızı tekrarlarsınız, düzeltmesinin biraz zor olduğunu bilmenizi istedim. Karagöz tasviriniz hep sol elde olacak.

KARAGÖZ HACIVAT SANATCISI OLMANIZ İÇİN NET BİLGİLER

1- Karagöz hacıvat sanatcısı olduğunuzda tüm dünya ülkelerine ulaşabileceksiniz. Dünyamız artık bir devlet gibi devletlerde birer vilayet gibi oldular. Daha açık anlatımla dünya büyük bir devlet isteyenler o devletin şehirlerini istediği gibi gezebiliyorlar. Sizlerde Karagöz hacıvat sanatcısı olarak bu güzelliklerden fayadalanacaksınız.



2-Amacınıza ulaşabilmeniz için en ince ayrıntıları bile sizler için düşündük hepsini bulabileceğiniz bir kitap artık sizlerle

3-Devamlı kendinizi geliştirmeyi düşününüz. Sizler teknolojik konuların ilerlediği günümüzde ekipmanlarınızı hazırlarken hiç zorlanmayacaksınız. Nemi demek istiyoruz kitabınızdaki teorik bilgileri hiç zorlanmadan pratiğe dönüştürebileceksiniz.

4-Gelişen ve hızla büyüyen sahne sanatlarının göstergesi sayılan Karagöz hacıvat sanatında ön planda neden siz olmayasınız ki! Profosyonelleşmeniz için tüm ayrıntıları bulacaksınız.

5-Bizleri sevindiren ve heyecanlandıran bir konuyu hemen sizinle paylaşmak istiyoruz. Karagöz hacıvat sanatına katıldıktan sonra sizlerin yapmış olduğu buluşlar sanatımızı dahada ilerilere ve hak ettiği yere ulaştıracaktır.

6-Karagöz hacıvat sanatı buluşlara yeniliklere hatta yepyeni tasarımlara sizlerin katılmasıyla kavuşacak.

7-Bir ülkede tiyatro ve sahne sanatlarına ilgi varsa o ülke kesinlikle özgürdür. Nedeni ise sahne sanatçıları haksızlıklara karşı koyar ve eleştirir düzelmesi için mücadele eder

8-Sahne sanatları yeme ve içme gibi ertelenemez ihtiyaçlarımızdan birisidir. Karagöz hacıvat sanatının en belirli özelliklerinden biriside insanları mutlu etmektir.

9- Karagöz hacıvat sanatı rüyalarımızın en renklisidir. Sahne sanatlarında lider kabul edilmektedir. Bu konuda yepyeni kitaplar yazılmalıdır.

10- Karagöz hacıvat sanatı hayatımızın tüm güzelliklerini en harikalarını bizlere sunar.

11-İnsanlar artık özel günlerini akılda kalıcı hale getirmek istemektedir. İşte bu yüzden Karagöz hacıvat sanatcıları daha çok ilgi görmektedir. Bu konumda sizlerin rolüde büyük olacaktır. Hedeflerinize ulaşacağınıza inanıyoruz.

12-Yepyeni bir hayata başlamak hayat boyu önem verilmek istiyorsanız sizler için özenle hazırladığımız bu kitapla başarabilirsiniz.





KARAGÖZ HACIVAT VE POPÜLER KÜLTÜR

1-İnsanlar yaşantılarını sürdürürken önüne çıkan engelleri hep aşmak istemiştir. Bu engelleri aşmanın yollarını ararken sahneye karagöz hacıvat çıkmıştır.

2-Karagöz hacıvat sanatının aşama aşamada olsa halkın sorunlarını gündeme getirmesi sorunlara çözüm aranmasının gerekliğini anlatması Karagöz hacıvat sanatına ilgiyi arttırmıştır.

2-Helede sosyal depremlerin ve erozyonların yaşandığı senelerde Karagöz hacıvat sahnesi hemen hemen her kahvehaneye kurulmuştur.

3-Halka iyi davranmayan yöneticilerin önüne yüksek duvarlar inşa etmiştir. Ulemanında desteğini alınca söz yerindeyse Karagöz hacıvat sanatı lider konuma yükselmiştir.

4-Karagöz hacıvat sanatı hakkında önemli bir vurguda hiç tartışmasız şu işleyiştir. Bu yazacaklarımız Karagöz hacıvat sanatının ne derecede ulvi bir yapıda olduğunu ispatlayacaktır. Siz bir Karagöz hacıvat sanatcısına şu kurgu ve kavram üzerinde çalış diyemezsiniz. Oysa televizyonlara istediğiniz kaseti verip oynattırabilirsiniz, işte ayrıntılı fark buradadır. Karagöz hacıvat sanatı sizlerle birlikte özgürdür sizlerin gayret ve çabalarıylada özgür kalcaktır.

5-Toplumun ihtiyacı olan konuları oyunlaştırabilirsiniz. Her şey sizin elinizdedir. Oysa bir medya kuruluşunda çalışsanız onların isteği doğrultusunda ve direktifinde davranışlar sergilemelisiniz.

6-Karagöz hacıvat sanatcılarının biyografilerini kısmen bile incelediğimizde şu gerçekler ortaya çıkmaktadır. Hepsinin serbest mesleklerde olduğu hiç bir kurum ve kuruluşla bağlantılarının bulunmadığı kesinlikle bilinmektedir.

7-Karagöz hacıvat sanatının huzurlu ve mutlu bir dünyasının olmasının sebebi bağımsız ve bağlantısız olmasından kaynaklanmasındandır. Karagöz hacıvat sanatının içersinde olan mutluluk heyecan ve komiklikler insanların en sevdiği konulardır.

8-Sahne sanatlarının nitelikli ve en kalitelisi kabul edilen Karagöz hacıvat sanatı günümüzde ivme kazanmaktadır. Sizlerde katılınca dahada ilerilere gideceğine inanmaktayız.

9-Karagöz Kaybettiklerimizi bize geri vermiştir. İşte bu yüzden karagözü Türk halkı olarak çok sevmekteyiz. Görünen o ki karagöz sanatında iyiye gitme kesinlikle vardır.



0212.294 71 24

0532 543 88 63

KARAGÖZ HACIVAT SANATININ ENERJİLERİ

Karagöz hacıvat sanatının kaynağı ışıktır. Bu ışık bir meşale olabilir,sivı yanıcılar olabilir,günümüzde elektrik ampulleri olabilir. Sıvı yanıcılar kullandığımız dönemlerde alevler yükseldikçe tasvirler daha ilginç görünümler alırdı. Bir kaç yıl önce düzenlenen karagöz hacıvat şenliklerinde nostalji olsun diye elektrikli lamba kullanmadık. kandil yağı,mum gibi ışık kaynakları kullandık daha anlamlı oldu.

Sizlerde bu festivallere katılacaksınız çok mutlu olacaksınız. Festivaller günden güne her ile yayılmaktadır. Sizlerde bu festivallerde gösteriler sunacak bilgi alışverişinde bulunacaksınız. Elektirik kaynağı kullanacaksanız istediğiniz bir elektrik duyu kullanabilirsiniz. Piyasada tahtaya monta edebileceğiniz şekilde duylarda bulunmaktadır. Sahnede bazı eşyalarınızı koyacağınız bir set yapmanız gerekecektir. Tasvirlerinizi asabileceğiniz askılarıda istediğiniz modelde yapabilirsiniz.

KARAGÖZ HACIVAT SANATI HAKKINDA

1-Karagöz hacıvat sanatı Ülkemizin gölge oyunu ihtiyacını karşılamaktır.

2-Eğer Karagöz hacıvat sanatımız ilerlemez ise diğer ülkelerden gölge oyunu sanatcıları getirmek zorunda kalırız.

3-Karagöz hacıvat sanatı müzelerin kurulmasıyla uluslararası sanat kariyerimizinde yükselmesine katkı sağladı.

4-Toplumun tiyatro ihtiyacını karşılamak

5-Bölgesel farklılıkları ve mozaiği iyi tanıtmak,toplumun bütün katmanlarına ulaşmak Karagöz hacıvat sanatı sayesinde olmuştur.

6-İş gücü verimliliğini yükseltmek

7- Karagöz hacıvat santı insanlara zoru başarmayı üretmeyi öğretir.

8-Hemen kısa ve öz açıklama yaparsak; Karagöz hacıvat sanatının temel amaçlarından birisi; karagöz okumamış brisi olduğu için hep zor durumlarda kalır iş bulamaz güzel bir hayat yaşayamaz hep başkalrına muhtaç olur.

9-Sahnede bu olguyu betimlemeli olarak gören insanlar eğitimime ara vermemeliyim yoksa karagöz gibi olurum diye düşünüp eğitimine daha fazla önem verir.

10-Bu bağlamda denklem kuracak olursak anne babalarda çocuklarının eğitimine daha fazla katkı sağlarlar.

11-Karagöz hacıvat komikliklerle ve heyecanlarla dolu bir dünyadır.

12- Eğitimin önemini vurgulamak.  

13-Karagöz hacıvat santçılarının kötülüklere zamanı kalmaz

14-Tarihi ve kültürel konulara en büyük katkıyı yapmak sizin elinizde



BİLMECELER NE İŞİNİZE YARAYACAK

Karagöz hacıvat oynatırken istediğiniz oyuncuya bilmece sorabilirsiniz. Hatta bilmece sorarken seyircileride oyununuza katabilirsiniz. Seyircileri oyuna katarsanız oyununuz dahada harika geçecektir. Nedenlerinden biriside bilmecelere seyircilerde ilginç cevaplar verecektir. Sizde oyununuzu istediğiniz gibi yönetirsiniz. Yazmış olduğum tüm eğitim kitaplarında anlatmak istediğim konuları uzatmadan çok kısa yazmaktayım.

Özetle vurgulamak istediğim olgu şu şekildedir. Sizlerin karagöz uyunu oynatmaya başladığınız bu günlerde oyun ezberleme zorluğu çekmeden kolay yoldan karagöz oynatmanız için bilmecelere şiirlere ve hikayelere çok ihtiyacınız olacak. Bir çok karagöz hacıvat sevdalısı oyun ezberlemeye çalıştığı için hiç bir zaman karagöz oynatamamıştır.

Halbuki işin kolayından başlamış olsaydı sanat aşığı olduğu için başarılı bir sanatçı olarak hayatını sürdürecekti. Karagöz sanatçılarının az olma nedenlerinden biriside ayrıntılı olarak yazılan bir kitap olmamasıdır. Bir çok karagöz kitabında sadece karagöz oyunu bulunmaktadır. Hal böyle olunca sanat severlerinde direnci kırılmaktadır.

SİZLERLE BİRLİKTE YEPYENİ BİLMECELER YAZMAK İSTERMİSİNİZ

1-Hangi evde haber ve müzik çoktur? radyoevi

2-Sanatcının baş düşmanı nedir? provasızlık

3-Neyi burnunda olan taze olur? çiçeği burnunda olan

4-Bozulunca bile işe yarayan şey nedir? Para

5-Ney yapmaktan bıkmayan sanatçı başarılı olur? Prova

6-Hangi rengin içeceği vardır? Kahverengi

7-Hangi hayvanda diken vardır? Kirpi

8-Çocuklar hangi dolabı çok sever dönme dolap

9-Sahneler ney yapmayan sanatcılara acımaz? Prova

10-Hangi evde kitap çoktur? Yayınevinde

11- Hangi arkadaşlardan uzak durmalıyız? Kötü arkadaşlardan

12-Ömürboyu arabasız ehliyet kullandığı halde neden hiç ceza almamış

Ehliyetsiz değil arabasız ehliyet kullandığı için ehliyeti var arabası yokmuş

13-En net bilgiyi nerden alırız? İnternet

14-Neyleyince para kazanırız? Terleyince

15-Tombişler neyi sevmediklerinden zayıflayamazlar? Yürümeyi

16-Hırsızların paramızı hiç bir zaman çalmaması için hangi giysimizin içine koymalıyız. Çorabımızın içine

17-Hangi kitap cok satar. tartışılan kitap

18-Hangi düşüncelere yer vermezsek huzurlu oluruz negatif düşüncelere




0212.294 71 24

0532 543 88 63



BAŞARILI OLMANIN YOLLARI

Uyku haricindeki zamanınızın çoğunu çalışarak geçiriniz.

Başarı planlarınız ve projeleriniz ne kadar büyük olursa başarılarınızda o kadar büyük olur.

Başarılı olmak için hemen bugün olanaklarınız varsa şimdi bir plan yapmalısınız.

Planlarınıza inanarak etkin bir şekilde uygulamalısınız. Sahip olduğunuz olanakları devreye sokmalısınız.

Sizi başarıya götürecek olgular haricindeki işlerle kesinlikle ilgilenmeyiniz.

KARAGÖZ HACIVAT OYUNU SUNUMU

Karagöz hacıvat oyunu sunarken okuyormuş gibi değilde konuşuyormuş gibi davranınız. İlk oyunlarınızı sunarken oynayacağınız oyunu yazıp bakarak sunabilirsiniz. Hiç bir sorun olmaz

Karagöz hacıvat oyunu sunarken seyirciler sizin sadece sesinizi duyacak o yuzden ezberlemeye çalışmayınız.

SEYİRCİLER

Seyirciler az alkış yaparlarsa “alkış konusunda cimrilik yapmayınız” gibi espriler yapabilirsiniz. Sizler Karagöz hacıvat sanatına başaldığınız ilk aylarda kendi esprilerinizi bulacaksınız.

Karagöz hacıvat oyunu sunarken seyircilerin beklentilerinide göz önünde bulundurunuz. Bunun için seyircilere bakmanız ve izlemeniz yeterli olacaktır.

PERDE YAPIMI

Karagöz hacıvat oyunu sunmanız için en önemli olan ekipmanlarınızdan biriside perdenizdir. Bir çok modelde hazırlayarak perdenizi yapabilirsiniz. Perdenizi kolay montalamak için cırtlı modelde yapabilirsiniz.

Perdenizi önce iskelet halinde hazırlayınız. Daha sonra perdeyi üzerine geçiriniz.

Karagöz hacıvat oyununu iyi oynatabilmeniz için perdeniz her zaman için hazırda dursun. Provalara zaman ayırmayı ihmal etmemelisiniz.

KARAGÖZ EKİPMANLARI RAFI

Karagöz oyununuzu oynatabilmeniz için bazı ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır. Bu ekipmanlarınız arasında tasvirleriniz,narekeniz,tefiniz,afişiniz bu ekipmanlarınızı koyabileceğiniz bir rafa ihtiyaç duyacaksınız. Sahnenizin sizden tarafa olan bölümüne ekipmanlarınızın sığabileceği büyüklükte raf yapmalısınız. Sahnenizi hangi model yapacaksanız bu raf sistemini ona göre planlamalısınız. Eğer masa üzerinde oynatacak şekilde sahne yapacaksanız bu raf yapma sorunuyla karşılaşmayacaksınız. Masanızın sizin tarafta kalan bölümüne ekipmanlarınızı yerleştirebilirsiniz.



KARAGÖZ HACIVAT OYUNU SUNARKEN

Sahnede kendinizi rahat bırakınız asla kasmayınız. Başarmanız için bunları uygulamanız gereklidir. Sizler Karagöz hacıvat oyunu kitaptan öğreniyorsunuz dahada şanslısınız. Nedenide dersanede aynı konuyu eğitmene iki kezden fazla sormak uygun olmayacaktır. Sorsanız bile dersanedeki diğer kursiyerler sizi küçümserler. Oysa kitabınızdaki bilgileri istediğiniz kadar okuyabilirsiniz. Hatta işinize gelen bölümleri bir kağıda yazarak faydalanabilirsiniz. Benim önerilerimde bu doğrultuda olacaktır. Daha iyi öğrenmeniz için önemli diye karar verdiğiniz bölümleri bir kaç kez yazmalısınız. Yazılan konular hiç bir zaman unutulmaz.

TASVİRLER SAHNEDE

Tasvirlerinizi oynatırken birbirlerine vurmayınız

Tasvirler ne yukardan nede alttan gelmelidir. En uygununu sahneye yürüyerek gelmelidir. Nedenide tasvirler birer sanatcıdır. Süpermen gibi uçarak gelmezler.









KARAGÖZ HACIVAT SANATCISI DİNAMİK OLUR

(AYDA 9 KİLO ZAYIFLAMA FORMÜLÜ)

Siz sanatcıları yakından ilgilendirecek olan formunuzu koruma bilgilerinide sizlerle paylaştık.

1-Yediklerinizin hacmini düşünmeniz neden kilolu olduğunuzu kesinlikle size ispatlayacaktır.

2-Nasıl zayıflamamız gerektiğini ilk cümlede anlamış olduk.

3-Dünyadaki tüm diyetlerin yapısı ve işleyişi insanları az yemeye teşvik etmektir.

4-Yine buna paralel olarak iştahı azaltmak amaçlı çalışmalar vardır.

5-Ne kadar hareket edersek o kadar zayıflarız gerçeğide önemli bir ayrıntıdır.

6-Günde beş ayrı yerde gösterim olduğunda kesin zayıflıyorum. Helede bu gösteriler ayrı ayrı semtlerde olunca daha fazla zayıflıyorum.

7-Siz hiç bedene dayalı çalışan işçilerden kilolu gördünüzmü? Kesinlikle yoktur, buda demek oluyorki hareket edersek kesinlikle zayıflarız.

8-Su çok içmenin insanı zayıflattığı tüm dünya tarafından kabül görmektedir.

9-Sütlü bir içecek içmek sizi tok tutacağı için zayıflarsınız.

10-Diyete başladığınızda bir ay sonrayı hayal ederseniz başarınız kesinleşir.

11-Diyete başlamak önemli bir kavşağa girmek demektir. Bu kavşağı özenle geçerseniz başaracaksınız. Size önerdiğimiz yolda nelerin olduğunu biliyorsunuz.

12-Dünyanın en kolay olgu ve oluşumlarından birisi olan kilo vermektir. Şöyleki siz 10 kilo bir yükle iki kilometre yürüyen birisi kesinlikle zayıflayacaktır. Bu hareketi 10 gün süreyle yaparsa istediği kiloya kesinlikle ulaşacaktır.

13-Dayıflayamayan insanlar kendileri zayıflamayı istemedikleri için kilolu kalırlar.

14-Dünyadaki diyetlerin tamamı insanlara az yemeyi empoze etmektedir.

15-Zayıflamanın en kolay yolu on onbeş kilo yükle sabahları 2 kilometre yürümektir. Bu sistemi uygulayıp zayıflamayan hiç olmadı.



PROVALAR

1-Prova yapmak o kadar güzeldir ki hatalarınızı sadece siz görürsünüz ve düzeltirsiniz.

2-Eğer prova yapmazsanız hatalarınızı seyircilerde görür zor düzeltirsiniz.

3-İyi geçmeyen Karagöz hacıvat oyununun tek bir sebebi vardır, sanatcının az prova yapmasıdır.

4-Provalar sahnenin en parlak işığıdır.

5-Sanatta rakipleriniz çok önemlidir. Ancak dahada önemli bir şey var oda provadır.

MEDDAHLIK SANATI

Medah olmanın tüm yollarını sizler için yazacağım,meddahlık size asla zor gelmeyecek medah olmanın verdiği bir çok enerji var bunlardan faydalanıp güçleneceksiniz.

Örneğin tiyatro guruplarındaki sorunların hiç birisini yaşamayacaksınız. Tiyatrolarda kadroyu toparlamak zordur. Kostümler dekor müzik özcümle 20 civarında olgu ve oluşum vardır. Siz meddah olduğunuzda bunların hiç birini yaşamayacaksınız. Nedenmi  tiyatronun her şeyi siz olacaksınız. Gerekirse parolog yapacaksınız gerekirse monolog  kısacası yönetmen sadece siz olacaksınız.

Dekrunuza gelince bir değneğiniz kesinlikle olacak:’ birde mendiliniz mendil derken çok ta küçük bi,r şey olmamalı sandalyenizde oldumu sahneniz tamam demektir. Medahlık yaparken oturmanız şart değil ayaktada yapabilirsiniz. Ancak yinede sandalye bulundurunuz. Medah olmaya başladığınız şu günlerde notlarınızı almaya başlayınız. Etkilendiğiniz hikayelerin hepsini listeleyiniz. Zaten ben sizlerle birlikte meddah hikayeleri yazacağım.

Hemen bir kısa hikaye yazalım: bu hikaye aynı zamanda sizlerin medah hikayeleri yazmanız için bir başlangıç olacak artık kendi sunacağınız meddah hikayelerini kendiniz  yazacaksınız.

Hak dostum hak

“sergüzeşti verir bezme letafet,dinle imdi bendei acizden hoş bir hikayet,yaşadıklarını anlattıkça meclise neşe verir, şimdi aciz kulundan bir hikaya dinle”

TRAFİK POLİSİNİN YETKİLERİ

Ehliyeti olmayıpta iyi araba sürenleri hepimiz biliriz.

okul tatillerinde bir sene gitmesemde ikinci sene memleketime tatile giderdim. Ben 12 veya yaşındayım. Beni köyden vilayetimize traktörle gezmeye götürürler çok mutlu olurdum.

Yine bir keresinde köyümüzden traktöre bindik vilayete doğru gidiyoruz. Traktör sürmekte efsane sayılan akrabam direksiyonda gidiyoruz. Vilayete yaklaştığımız sırada bizim şöföre karşıdan gelen traktörlerden birisi telaş ve heyecanla girişte trafik polisleri var araştırma yapıyor dedikten yaklaşık yüz metre sonra gerçektende trafik polisleri arabaları durdurmuş araştırma yapıyorlar.

-traktörümüzün şöförünün ehliyeti olmadığı için hemen durdu ve telaşla istanbuldan gelen ehliyeti olan birini direksiyona geçirdi.

-trafik polisi bizim traktöre doğru geldi ne soracak tabiki ehliyet soracak.

Traktöre geçici olarak binen ehliyeti olan hemen ehliyetini polise uzattı.

-o zamanlar ehliyetler defter gibi olduğu için polis ehliyetin her sayfasına baktı, eliyle işaret etti ve devam edin dedikten sonra diğer arabalara doğru gitti.

Bizim traktörü ehliyeti olan şöför bir türlü götüremiyor trafik zor duruma girmeye başlayacağı sırada trafik polisleri bizim yanımıza gelerek şöyle dedi.

Traktörü asıl süren ehliyetsiz sürücü kim hemen direksiyona geçsin buradan gidin yol açılsın.

Traktörümüzün gerçek şöförü ortaya çıkmak istemiyor. Sonra olaylar daha fazla büyümeden ehliyetsiz ama traktörü iyi süren şöförümüzle yola devam ettik.

Bizim başımıza gelen hadisenin aynısı çok tekrarlanıyormuş. Bu olay birçok kez betimlemeli olarak anlatıldı.



MİM SANATI (PANDOMİM)

Anlatılmak isteneni konuşmadan anlatma sanatına mim sanatı denmektedir. Mim sanatcıları sahnede çeşitli eşyalarda kulanabilirler.

Gövde ve yüz hareketleriyle olayları anlatmaktır. Sözü olmayan tiyatro olarakta bilinmektedir.

Beden dilinin önem kazanması mim sanatını hak ettiği yerlere ulaştırmıştır.

Taklit ve temsiller bu sanatla çok iyi sergilenmektedir. Tiyatroyla iç içe olan bir sahne sanatıdır.



KARAGÖZ OYUNLARININ BÖLÜMLERİ

Başlarken:

Sahneniz hazır seyircileriniz toplandı oyuna geçebilirsiniz.

Elinize kargöz hacıvat tasvirlerini alarak perdenin önüne geliniz. Seyircilere nasılsınız iyimisiniz dedikten sonra kendinizi tanıtınız.

Karagöz hacıvat sanatı hakında bilgi sununuz. Kargöz hacıvat sanatı bir gölge oyunudur. Elimde gördüğünüz tasvirlerle oynatılmaktadır.  Gibi kısa bir konuşmadan sonra perdenin arkasına geçebilirsiniz. Konuşmalarınızda hiç bir negatiflik olamamlıdır. Hemen bir örnekle açıklayabiliriz. “karagözle hacıvatı öldürdüler filan öldürdü. İdam edildi” gibi sözlere kesinlikle yer vermeyiniz.

NARAKENİN GÖREVİ

Perde önünde konuştuktan sonra oyuna geçebilirsiniz. Önce sahnenizin ışıklarını yakınız. Işıkları yaktıktan sonra benim deyimimle sinema afişinizi (göstermelik) perdenin ortasına getiriniz. Işıklarıda yakmış olduğunuz için göstermelik tasviriniz seyirciler trafından görünecektir. Eliniz yorulmadan göstermelik tasvirinizi perdeden alırken narekenizi çalınız. Narekeniz yoksa bekçi düdüğü kullanabilirsiniz. Nareke veya düdüğünüzü çalarken göstermelik tasvirinizi perdeden alınız. Bu hareketiniz oyun başlamak üzeredir anlamındadır. Bunu şöylede algılayabilirsiniz. Oyun birazdan başlayacak son sözlerinizi söyleyiniz anlamındadır. Nasıl sinemada üç kez gong sesinden sonra film başlıyorsa karagöz oyunlarıda başlarken nareke sesi duyulmaktadır.



BAŞLANGICI YAPTINIZ SIRA GİRİŞ BÖLÜMÜNE GELDİ



Sağ elinize hacıvatı alınız. Hacıvatı en sağ köşeden sahnenin ortasına getireceksiniz. buraya dikkat ediniz.  oyuna yeni başlıyorsunuz ilk canlı tasvirinizi sahneye alacaksınız. Baştan alırsak sahne önünde konuştunuz seyirciler sizi gördü tanıştınız. Sahnenizin lambasını yaktınız. Sahne aydınlandı. Elinize cansız tasvirlerden limon ağacı,çeşme,apartman,dağlar,gökyüzü,aydede ve çiçek demetleri herhangi birini aldınız perdenizin ortasına tuttunuz. Seyirciler göstermelik cansız tasvirinizi gördü. Tasvirinizi elinizle normal bir tempoda salladınız. Bu sallama tekniğini yelpaze sallama şekline benzetebilirsiniz. Sadece tasvirinizin perdeye yapışık şekilde tutulacağını unutmayınız. Bu hatayı yapmazsınız çünkü tasvirinizi düz olarak perdenize yaslamazsanız seyirciler göremeyecektir. Yaklaşık on saniye kadar göstermeliğinizi sallarken narekenizi çalınız. Narekenizi ve göstermeliğinizi bir kenara koyunuz. Şimdi canlı tasvir dediğimiz hacıvatı sağ elinize alınız. Hacıvatı sağ elinize aldınız şimdi perdenin size göre sağından olmak üzere yürüterek perdenin ortasına getireceksiniz. Bir önemli ayrıntı var hacıvatı perdenin ortasına getirirken bir şarkı okuyabilirsiniz. Şarkı sözlerini sizlerde yazabilirsiniz. Şarkınız okuyarak hacıvatı perdenin ortasına getirdiniz.



















ÇOK KOMİK ÇOK MUTLUYUZ

SİZLERLE HUZURLUYUZ

EĞLENİP GÜLÜYORUZ

MUZU ÇOK SEVİYORUZ



KAHVALTI ÖNEMLİDİR

ÖĞLENDE BÖREK YENİR

AKŞAMDA HAFİF YENİR

MİDEMİZ ÇOK SEVİNİR



Hacıvat sahnenin ortasına kadar geldi seyirciler hacıvatı seyrediyor. Seyirci ile dialog sahnesi

Hacıvatı şu şekilde konuşturabilirsiniz. Efendim merhaba nasılsınız. seyirciler iyiyiz diyecektir.  “Mutlumusunuz ” seyirciler evet diyecektir. gözlerinizdeki canlılığı , parıltıyı enerjiyi  gördüğüm için bende çok  mutluyum. Dedikten sonra bir perde gazeli okumalısınız.



MUTLU OLUN DİYE GELDİK PERDEYE

HAZIR OLUN EĞLENMEYE GÜLMEYE

EKMEĞİMİZ OLSUN GERİSİ HİKAYE

VARMI GETİREN TAZE KURABİYE



PERDEMİZE HEP GÜZEL DEDİNİZ

YEMEKLERİ YAPIP HEP SİZ YEDİNİZ

AÇ OLARAK NEREYE GİDİLİR DEDİK

HEP BİRLİKTE MİSAFİRLİĞE DEDİNİZ.





Gazelinizide okudunuz şimdi sıra seyircilerle anlaşma sağlayıp karagözü çağırmaya sıra geldi. Si karagöz oyununa başladığınızda çok mutlu olacaksınız o mutlulukla yepyeni espriler bulacaksınız.

Hemen söze başlayabilirsiniz.

Efendim merhaba perde gazelini okudum bitmeyen alkışlarınızdan çok beğendiğinizide anladım.

Sıra neye geldi dersiniz. Komikmi komik, şakacımı şakacı karagözü perdeye çağıralım mı?

Seyirciler evet diyecektir.

İsterseniz bir şöyle espri yapabilirsiniz. Sanki bir evet diyen oldu sanırım çok hızlı olmasada evet diyenler oldu sanırım en azından kulağıma bir evet geldi. Ne dersiniz karagözü çağıralım mı?

Evet diyenler sahneyi çınlatacaktır. Hemen karagözü çağırmaya başlayınız bende heyecanlandım.

Karagöz karagöz karagöz diyerek karagözü çağırınız. Karagöz derken karagöz kelimesini uzatınız.

Karagöz bizi duymadı herhalde sizlerde bana yardım edermisiniz hep birlikte karagözü çağıralımda birlikte gülelim eğlenelim.

Seyircilerle birlikte karagözü cağırınız.

Karagöz karagöz karagöz gelde biraz sohpet edelim bak seyirciler sabahtan beri bizi bekliyorlar.

Karagözden olumsuzda olsa bir ses çıkmalıdır.

Bu miyavlayanın kedi olmadığına eminim çünki bizim evde yemek olmadığını kedilerde biliyor. Ben okula gitmediğim için cahil kaldım. Cahil kaldığım içinde iş bulamıyorum. İş bulamadığım içinde yemek bulamıyorum işyte bu yüzden bu sesler hacıvatın sesi olmalı sanırım.

Karagöz hala gelmiyormusun seyircilere ayıp olacak

Hacıvat sabah olmasını bekliyemedin mi beni uyandırıyorsun.

Karagözüm sabah olalı beş saat oldu hadi gelde güzel sohpetle edelim.

Hacıvat ben bu sabahı demiyorum ya öbür sabahı bekleyemdinmi diyorum çok uykum var sabah kalkar gelirim.

Karagözüm sen geçen sabahta uyanmadın nasıl bir hayat yaşıyorsu ki

Hacıvat benim açık yönlerimi seyircilere söyleme kavga çıkar ben gelmeyeceğim.

Ben seni getirmesini bilirim; yar bana bir eğlence medet ah bana bir eğlence aman aman

Karagöz bu sözleri duyunca  hacıvatın üzerine atlayacak ve kavga başlayacak o yüzden tefinizi hazırlayınız. Karagöz hacıvat oyunlarındaki kavgalarda tef çalmalısınız. Tefin diğer adıda dayredir. Dayre çalanlara dayrezen denmektedir. Tefinizi hazırladığınıza göre ahhh karagöz uçarak geldi sanki karagözüm dur hemen üzerime atlayıp kavga çıkarma

Al sana al birde tekme bir daha beni erken uyandırma hacıvat bu kavga sonrası sahneden gider. Bu kavga esnasında tasvirlerinizi birbirlerine hızlı vurmayınız.

Şimdi karagöz sahnede tek başına kaldı.

Ahıhhh belim çok aağğ her yerim haşat oldu. Vayy keşke kavga çıkarmasaydım. Ben hacı cavcavın üzerine atladım o beni patakladı. Aaıhhh salaklık bende kaldı.

Aklımdan geçenler ne biliyormusunuz hacıvatla barışmak istiyorum hacıvat efendi birisi üstelikte hep benim iyiliğimi istiyor. Bana iş bulma konusunda yardımcıda oluyor. Sizler ne dersiniz hacıvatla barışmamı istermisiniz.

Karagöz hala yerde yatmaktadır.

Hacıvat sahneye tekrar gelir. Karagöz senin bu kadar romantik olduğunu bilmiyordum.

Ne romantiği bomantiyi nereden çıkarıyorsun hacıvat ben yerimden kalkamıyorum.

Karagözüm bende gökyüzünü seyrediyorsun sandım. Kara sevda yaşayanlar geceleri gökyüzünü seyrederlermiş senide kara sevdalı sandım.

Hacıvat bu kavgamız iş değil ya ben işsizim çalışmak istiyorum.

Karagözüm rızkı kolaylaştırmak Allahın emridir sana yardım ederim. Birde şu önemli dünyadaki tüm kötülükler işsizlikten olmaktadır.

Hacıvat benim dişlerim var diş sorunum yok, sen bana bir iş bul her şey düzelsin.

Karagöz sana bir iş buldum benim işyerimin yanındaki markete yardımcı lazım diye yazıyordu seni oraya götüreyim çalış ne dersin.

Hacıvat Allah senden razı olsun sana dua edeceğim.

Karagöz markete işbaşı eder, gerisini seyredelim.

Bu sahnede karagöz hacıvat haricinde oyuncularda olacak bu da demek oluyor ki asıl oyun başlıyor.

Hacıvat sayesinde güzel bir iş buldum. Şu gelen malları rafa dizeyimde ortalık açılsın.

Bir müşteri geliyor bana her ne kadar bilgisi azda deseler veliye nimete önem verdinmi dükkancı olursun, bu gelen müşteride ya veli ya nimet iyi davranmalıyım.

Merhaba nasılsınız bana 4 tane ekmek iki bidon su bir tanede çikolata verirmisiniz, çikolatalar burdaymış ben alırım siz ekmekleri uzatabilirseniz sorun yok. Ben suyun birini şimdi alırım beş dakka sonrada diğerini alırım. Hepsinin parasını şuradan alınız.

Sayın müşteri benim pirimin adı kuşteri önce sen nerelisin onu söyleyebilirmisiniz.

Ben başkentin merkez köylerindenim

Güzel eskerliğimin bir kısmını başkente yaptım. Sizin hemşeriler vardı. Hasan çavuşu tanırmısın aslında onbaşı sayılırdıda sonradan çavuş oldu. Ben biraz tarif ediyim tanıyacaksınız. Sen bana bir bak o dediğim çavuş varya benim kadar yakışıklı değide benden az tıhnaz yüzü biraz değirmi şeklinde kepini birez fazla önüne yani alnına doğru getiriyordu her nedense tanıyormusunuz.

Soyadını köyünü bilsem hemşerimi tanırım. Şapkasını dediğiniz gibi takan birisi var bizim orda ama sizden çok uzun boylu.

Sağlık olsun tanımak zorunda değilsin sen niye iki ekmek iki su aldın çikolata hadi neyse onu sormuyorum. Kaç kişisiniz onu merak ediyorum.

Ekmek iki tane ihtiyacım var. Suya gelince çabuk bitiyor iki taneside dolu dursun rahat edeyim diye aldım. Sizden önceki adama su bidonları için depozito parası ödedim.

Deposity güzel yer diyorlar büyük bir yermiş marketler varmış oralarda müşterilere sorgu sival yokmuş bunu duydum. Burası deposity değil bunu unutma

Evde kaç kişisiniz onu sordummu bilmiyorumda cevap vermedin onu çok iyi biliyorum. Söyle bakalım siz hangi binada kaçıncı katta ve kaç kişi kalıyorsunuz. Yanlış anlama kötü birisin demedim sana kaç kişisiniz hadi söyle şu ekmeklerinide torbaya koyuyumda hazır olsun.

Şu ilerde kalıyorum ücüncü kattayım.

Bu poşetleri fazla kullanmamak lazım bunu benden daha iyi bilirsin ama hiç konuşmuyorsun bari san bir bimece sorayım bilecekmisin.

Senin ağzını ne açmaz?

Cevabı verebilirim senin ağzını bıçak açmaz.

Benim gibi dosthane bakkalı hiç biyerde bulamazsınız.

Hadi güle güle suyun birini çabuk al.

Bakaklık zevkli bir işmiş sadece bir zorluğu var müşteriyle sarmaş dolaş olacaan ki devamlı sana gelsin. Demin gelen başkentliyi nasıl bağladım. İkinci gelişinde hanımı varsa isminide sorarım. Bakma sen birincide biraz çekindi ama bu gelişte nasıl çözülecek.

Bıyığı biraz önce terlemiş biri geliyor.

Buyur canım ney istiyoon

Eski kaşar verirmisiniz

Kaç teker

Şuradakinin yarısı yetecek bana

Başka bir şey lazımmıbir tanede ekmek

Ekmeğinde burada

Şu paradan alırmısınız.

Bu parayı nerden aldın sen babanın haberi varmı

Para benim ben onbeş buçuk yaşındayım çalışıyorum

Senden şüphelendim  peynirde ekmekte kalsın git parayı çalıp çalmadığını ispatla

Benim paramı verin başka yerden alıyım.

Vermiyorum bu kadar büyük para sende ne geziyor başımı belaya sokma



Sizlerde istediğiniz konuda yazabilirsiniz. Oyun yazmak size hiç zor gelmeyecek ancak isterseniz ilk oyunlarınızda hayatınızın daha önceki yıllarında dinlemiş ve çok sevmiş olduğunuz edebi eserleri canlandırabilirsiniz. Bilmecelerden faydalanabilirsiniz. Masallar öyküler ve hikayelerde buna dahildir. Daha sonra zamanınız müsait olunca oyunlarınızı, şiirlerinizi bilmecelerinizi yazarsınız.









İRONİK ŞİİR

Huzurlu çocuklarım var

Hem kızım hemde oğlum var

İkiside evlendi evleri var

Bende mutluyum evim var



Huzurluyum huzur evindeyim

Atsalarda beni huzurevine

Hiç gelmeselerde ziyaretime

Mutluyum huzur içindeyim


 
0212.294 71 24

0532 543 88 63






KARAGÖZ OYUNLARINDA KAPANIŞ

Sahne sanatlarının hepsinde şu özellikler vardır. en ilgi çekici bir şekilde başlar. Akılda kalıcı şekilde sona erer. Edebi eserlerde bile durum farklı değildir. Yazılarınızın başında meraklandırmanız gerekir. Yazınızın ortalarında anlatmak istediğinizi anlatırsınız sonunda anlamlı bir bitişle sonlandırırsınız. Karagöz hacıvat oyunlarınızın sonlarında güzel bir konuşmayla bitirmenizi öneriyorum. “yıktın perdeyi eğledin viran varayım sahibine haber edeyim hemen vs kısmen argoya benzer bitişler yapmayınız onun yerine insanların duymasını arzuladığı söz öbeklerini söyleyiniz. “sizleri burada görmek ağırlamak ne kadar güzeldi. Bizler için bu çok önemliydi. Ancak her güzelliğin bir sonu olduğunu biliyorum, ben karagöz hacıvat üstadı ”buraya isminizi ekleyiniz” gösterim bittiiii mutlu kalınız.













KOLAY ÖĞRENMENİN TEKNİKLERİ

1-planlarınızı ayrıntılı olarak yapınız. Yapacaklarınızı önem sırasına göre sıralayınız.

2-yapacaklarınızın en az zaman alanından başlayınız.

3-öğrenmek istediklerinizi en az 21 kez tekrar ediniz.

4-öğrenmek zor fethedilen kalelerden birisidir.

5-kendinizi ney mutlu ediyorsa onu uygulayınız.

6-çalışma isteğinizi daima canlı tutunuz

7-en çok öğrenmek istediğiniz bölüm hangisiyse o konunun üzerinde daha fazla durunuz.

8-algılama ve öğrenme hislerinizi aralayınız.

9-öğrenmeye başlamadan önce ruhunuzu bedeninizi iç dünyanızı öğrenmeye alıştırınız.

10-başarmanız için bu çok önemlidir. Yorulunca çalışmalarınıza devam ediniz.



KARAGÖZ HACIVAT NEDİR KİMDİR

Karagöz hacıvat sanatı yaşantımızın en önemli bölümlerini perdeye yansıtıp hatalarımızı gösteren bir aynadır. Karagöz perdesine ayna denmektedir.

türklerin tiyatrosuyum ben

Güldürürüm eğlendiririm ben

Çünkü sahne sanatçısıyım ben

Sizlerle yaşamak istiyorum ben



Karagözle hacıvatım ben

Neyle mi ilgilenirim ben

Işığı gölgeyi severim ben

Yaşamayı istiyorum ben





NAREKENİZİ KENDİNİZ YAPABİLİRSİNİZ

Nareke karagöz düdüğü olarakta anılmaktadır. Salonda sesin kesilmesi için öttürülen bir düdüktür. Oyun başlayacaksa hemen nareke çalınır.

Nareke yapmanız için 15 cm bir kamışa ihtiyacınız var. Bu kamışın bir tarafını ince bir zarla kapatınız. Bu kapatma işleminde ince bir poşet kullanabilirsiniz. Cok ince olan defter kabıda işinizi görebilir. Bu kapatma işlemini bir lastikle yapabilirsiniz. Bu işlemi daha ayrıntılı olarak açıklayalım. Diyelimki kavanozumuzun kapağı kayboldu. Üzerine bir bezden kapak yapmamız gerekiyor. Ne yapardık, üzerini kaplayacak bir bez bulurduk ve kapak yerine bu bezi takardık. Daha sonra ise bez düşmesin diye lastik takardık, veya ip bağlardık. Nareke yapımı işte bu kadar kolaydır. Diğer bir aşamasıda kamışın üzerine bir delik delmek olacaktır. Delik delinecek yeri şu şekilde hesaplayınız. Narekenizin tam ortasını bulunuz daha sonra yarısınında ortasını bulup oradan deliniz. Delik kalınlığına gelince kurşun kalem kalınlığında olmalıdır. Narekeniz tamamlandı artık öttürebilirsiniz. Nareke düdüğünü çalmak çok kolaydır. Nefesinizi ileri doğru değilde bira içeri doğru üfleyiniz. Nareke düdüğü çalarken konuştuğunuzda çok güzel bir armoni oluşur. Nareke ile türkü ve şarkı söyleyebilirsiniz. Narekenin ne işe yarayacağını söylediğimde şaka sanabilirsiniz gerçektir. Tüm hayvan ve doğada olan tüm sesleri harika bir şekilde çıkarabilirsiniz. Ben oyunlarımda narekeden çok faydalanıyorum. Sizlerinde çok işine yarayacaktır. Nareke yapacağınız malzemeyi bulmak zor olamyacaktır. Ses çıkarması içi tavana asılan kamıştan yapılan süşler vardır. Bu süsler fazla pahalı değildir. Bu süslerde en az beş tane nareke yapabileceğiniz malzeme çıkacaktır.

0212.294 71 24

0532 543 88 63




SİPSİ

Sipsi üfleyerek çalacağınız müzik aletlerinizden birisidir. Oyunlarınızda kullanabilirsiniz. Yapımına gelince; nareke gibi zor bulunan bir müzik aleti değildir. Hazır alabilirsiniz. Müzik aleti satan mağazalardan satın alabilirsiniz. Narekeyi biraz uzun anlatmak zorunda kaldık çünki ayrıntıları kesinlikle vardı. Oysa sipsiniz fazla bir ayrıntısı yoktur. Kısa ve öz açıklama yapacak olursak sipsiye küçük kaval diyebiliriz. Tüm özellikleri kavala benzemektedir. Sipsi kavaldan çok ince olduğu için ikisi yanyana olarakta çaılınmaktadır. Bende sipsiyi ikili yani birbirine bağlanmış sekilde çalmaktayım. Bunun nedenide etrafımda hiç tek sipsi çalan görmedim. Sizde ikili çalmak isterseniz iple,lastikle veya bantla birleştirebilirsiniz.

BU BÖLÜMÜ OKUMAK İÇİN ZAMAN AYIRMAYINIZ TEKNİK BİLGİ YOKTUR

Bu bölümü eğitim anında okumayınız zaman kalırsa okuyunuz. Ben sanat öğreten kitaplar yazmaktayım, bunların arasında illüzyon öğreten kitaplarım çoğunluktadır. Ateşbazlık,kukla,meddahlık,stand-up,akrobasi ve jonglör öğreten kitaplarımda bulunmaktadır. Bunların hiçbirsinde kesinlikle bir cümle bile tarihle ilgili yazı bulamazsınız. Nedenlerinden biriside siz sanatın tekniklerini öğrenmek için kitap alıyorsunuz bitmeyen tarih bilgileriyle dolu olan bir kitap hiç bir şey öğretemez. Konumuz olan sipsinin genel yapısını sizlere anlaşılır ifadelerle yani halk diliyle anlattım. Sipsinin bulunuşunun sazların ve kamışların rüzgar estiğinde kendiliğinden öttüğü için bulunduğundan başlayıp sipsiyi ilk bulan ülkenin adını ünlü sipsi çalan sanatcıları uzun uzun anlatsaydım size ne faydası olurdu. Hiç bir faydası olmaz tarif edilemez zararları olurdu. Benim umutlarım ve hayallerim sipsiyi bulan ülke veya en çok çalındığı iller sipsiyi iyi çalanlar değildir. Benim için sizlerin sanatcı olup sanattan para kazanmanızdır. Sanatımızın özelliği itibarıyla birçok devleti gezmeniz ve mutlu olmanızı arzuluyorum ve bu dorultuda çaba hatta gayret içersindeyim. Sizler karagöz hacıvat üstadı olduğunuzda zaten ülkemizin illerini dünyamızın devletlerini gezeceksiniz. Bu gezileri yaparken merakınız ne ölçüdeyse o kadar tarihi bilgi edineceksiniz. Hangi sanat hangi ülkede hangi çalgı hangi devlete olduğu bilgileri size kendiliğinden gelecektir.

TEF

Kesinlikle elde etmeniz gereken vurarak çalınan bir çalgıdır. Daha iyi ses çıkarması için yuvarlak tenekeleri olanlardan almanızı öneriyorum. Tefte bir tutma yeri vardır aldığınızda hemen fark edeceksiniz. Tutma bölümü boştur. Neden elde etmeniz gerekir dedim hemen açıklayalım. Her hangi bir kargaşayı anlatmak için efekt işi görecektir. Yine karagözle hacıvatın kavga edişlerinde tef kulanırsanız daha anlamlı olacaktır. Tefin bir vurarak çalınan müzik aleti olduğunu bildiğimize göre üstelikte karagöz hacıvat oyunları müzikle başlayıp müzikle bitiğine göre tefe ihtiyaç duyacaksınız demektir. Tefin bir diğer adınında dayre olduğunu biliyoruz. Asıl anlatmak ve vurgulamak istediğim ayrıntı şudur. Dayrenizi bir dayrezen çalmayacağına göre bu görev size düşecektir. Tefinizi bir zincirle sahnenize bağlayıp ayağınız yardımıyla tefinizi rahatlıkla çalabilirsiniz.

IŞIK KAYNAĞINIZ

perdenizi aydınlatmak için ışık kaynağına ihtiyacınız olacaktır. Bu ışık kaynağı sinemanın perdeye yansıtılmasında kullanılan teknikle aynı olduğunu söyleyebiliriz. Tasvirlerinizin seyirci tarafından görünmesi için arkalarından ışık vurması lazımdır. Gelelim bu ışığın neler olacağına; bir helojen lamba olabilir, evde kullandığımız ampül çeşitleri olabilir. Yine diğer kaynaklar neler olabilir dersek ışıldak,mum,gaz lambaları,sıvı yanıcılarda ışık kaynağımız olabilirler. Bu bilgileri size sunma nedenim ise şudur. Elektrik başkalrına bağımlıdır, kesebilirler yada kesilebilir. Oysa mum sizin elinizdedir siz söndürmediğiniz sürece sönmez. Diğerlerindede durumlar sizin lehinizedir. Yedeklerinizi yanınız almayı ihmal etmeyiniz. Elektrik lambaları kullanacaksanız ışığı ayarlama olanağınızda olacaktır. Işık ayarlayıcıları kullanabilirsiniz. Elektrik malzemeleri satan mağazalarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Sahnede istediğiniz tonda ışık elde edebilirsiniz. Sahnenizi kurduktan sonra lambanızı yakınız ve seyirci tarafına geçiniz ışık yanarken sadece tasvirler görünmelidir. Işık fazla olursa tasvirler haricindekilerde görünecektir, bunuda düzeltme şansınız ışık ayarlayıcıyla olacaktır. Sıvı yanıcılar kullanılırken bu ayarlama sıvının içersine katı madde katarak sağlanırdı. Sıvı maddeler kullanılan dönemlerde yangın çıkma olanağı oluyordu. Bu yangınların çoğaldığı dönemlerde yangın çıkaran karagöz hacıvat sanatçılarına uyarı cezası verilirdi. Her karagöz oynatan sanatcının yeterlilik belgesi olurdu. Şimdiki tiyatro okullarından alınan sertifikalar gibi düşünebiliriz. Yangın çıkaran sanatçının sertifikasına yangın çıkardığı için üç ay süreyle oyun oynatamaz yazılırdı. Bu sertifika bir heyet tarafından verilirdi.

PERDENİZ

Perdenizi en kolay en anlamlı en ucuz olan bez gardroplardan yapınız. Ben bir çok perde modeli kullanmaktayım. Bunların içersinde gardroptan yaptığım modellerde bulunmaktadır. Gardroptan perde yapmanızı istememin nedenlerine gelince başlıcaları şunlardır.

Hafif ve taşıma kolaylığı

Ucuza maal olması

Kolay montaj olması

Ayakta ve oturarak oynatabilme olanağı

Gardropların her boyu bulunmaktadır. İstediğiniz boy kullanabilirsiniz. Gardrobunarka kısmını seyircilerin gördüğü taraf olarak dizayn edeceksiniz. İşte bu yüzden beyaz perdenizi bu bölüme takacaksınız. Tahta çerçeveli bir perde oluşturunuz ve oyun esnasında monta ediniz oyundan sonra çıkarınız. Montalama işlemini saplı raptiye veya vidalarla yapabilirsiniz. Yine bir önerim gardrobun asıl kabını kullanmayıp özel olarak hafif bir kumaştan kılıf diktirmektir. Bu kılfında ön yani seyircilerin göreceği kısma perde takacağınız bölümü hazırlamanızdır. Uzun süre aynı yerde gösteri sunacaksanız gardrobun asıl kumaşını çıkarmadan üzerine istediğiniz bir renk kılıf diktirmenizde uygun olacaktır. Bu kumaş konusunda önerim ise kadife olabilmektedir.

TELEVİZYONLARDAKİ TEHLİKELER

Televizyonlarda karagöz hacıvat gösterileri yapabilirsiniz. Sadece şu ayrıntıya dikkat etmenizi öneriyorum. Proğramın yapısı size uygunsa karagöz hacıvat oyunu sahneleyiniz. Daha açık sözlerle vurgulamak gerekirse yeteneklerinizi ortaya çıkarın. Kendinizi ispatlayın gibi yarışma proğramlarına katiyyetle çıkmayın ve uzak durunuz. Size çok zararı olur.

KARAGÖZ-HACİVAT SANATININ TRENDLERİ

AYNALI PROVA

karagöz hacıvat perdenizi kurduktan sonra provalarınıza başlayınız. Provalarınızı nasıl yapacağınız konusunda şu teknikler sizin için önemlidir. Seyircilerin baktığı yere ayna yerleştiriniz aynada kendinizi seyrediniz. Böylece tüm eksiklerinizi görecek ve düzelteceksiniz. Eğer olanaklarınız varsa oyunlarınızı videoya kaydedip seyrediniz. Videolarınızı seyrederken eksikleriniz varsa not alınız. Bu yöntem sizi başarıya götürecektir. Bir sanatı başarmanın tek yolu vardır. Başaracağınız sanatla kaynaşmaktır. Karagöz hacıvat sanatını başarabilmeniz için sahnenizle yan yana el ele olunuz. Şunu demek istiyoruz perdenizi toplamayınız fırsat buldukça çalışınız.

KARAGÖZ,EĞİTİM VE HAREKETLİLİK

Karagöz oyunlarında müzik çok önemlidir. Karagöz oyunları müzikle başlar müzikle biter. Karagöz oyunlarında kendi müziklerimiz kullanılmaktadır. Olanaklarınız dahilinde canlı yada cihazlardan müzikler kullanabilirsiniz. Karagöz oyunlarındaki müzik olgusu şu nedenden dolayıda çok sevilmektedir. Karagöz hacıvat oyunlarına katılan sanatçıların özelliklerine göre müzikler çalınmaktadır. Örneğin bir rumelili göçmen sahneye gelecekse hemen rumeli havaları başlamaktadır. Sizler oyunlarınıza diğer ülkelerin vatandaşlarınıda alabilirsiniz. Dünyamızda geçerli olan ingilizce kelimeleride vurgulayabilirsiniz. Değişen ve gelişen dünyamızda anaokullarında bile ingilizce eğitim verilmektedir. Sizlerin yazacağı yeni karagöz oyunlarında ingilizceyi ve bilgisayarı sevdirici bölümlerin olacağını sizin başaracağınızı biliyorum. Bu yazdığınız yepyeni oyunlar sayesinde sanat ve insanlıkta üst seviyelere gidecektir.

KARAGÖZ SANATINDA ÜSTAT OLMANIN YÖNTEMLERİ

Karagöz-Hacivat Sanatçısı olduğunuzda kendinizi yenileme çabasında olursanız hep gündemde kalırsınız. Ekipmanlarınızı en güzel şekilde yapabilmeniz için fuar gezilerine katılabilirsiniz. Çok geniş kapsamlı mağazalarda ekipman yapımızda kullanacağınız malzemeler kesinlikle olmaktadır. Size bir önerimde karagöz hacıvat sanatındaki gelişmeler her gün ivme kazanmaktadır. Bu gelişmelerin ve hızın gerisinde kalmamalısınız. Sadece ülkemizdeki trendleri değil dünya genelindeki trendleride gözlemleyiniz.

KARAGÖZ SANATININ DOĞUŞU

Karagöz hacıvat sanatı bir özlemi bir vefayı yaşatmak için doğmuştur. Bir çok lider kendi sevdiklerini yaşatmak için gölge oyuncularından yardım almıştır. Gölge oyunu daha sonraları tüm insanların özlemini hasretini gidermiştir. Sadece bununla yetinmeyip tüm dertlerine ortak olmuştur. Günümüzdede halen aynı görevini devam ettirmektedir.



KARAGÖZ-HACİVAT SANATI NERELERDE OLUR

Kırlarda yapılan düğünler ve diğer tüm etkinlikler

Okul etkinlikleri

Sünnet düğünleri

Düğünler

Doğum günleri

Şenlikler

Festivaller

Dış ülkelerdeki etkinlikler

Okulların sene sonu kutlamaları

Bu yazdıklarımız ilk akla gelen iş olanaklarınızdır. Karagöz-Hacivat Sanatçısı olduğunuzda daha bir çok güzellikler sizlerin olacaktır.

0212.294 71 24

0532 543 88 63




SİZ ÖNEMLİSİNİZ

Tabi ki düşünceleriniz de önemli...

Karagöz-Hacivat Sanatı ile ilgili görüşlerinizi bize yazar mısınız?

..............................................................................................

..............................................................................................

..............................................................................................

.....................................

Hasbora’nın daha önceki kitaplarından hangilerini okudunuz?

.............................................................................................

.............................................................................................

.............................................................................................

................................

Kitabınızın beğendiğiniz veya beğenmediğiniz yönlerini bize

yazmayı düşünür müsünüz?

..............................................................................................

..............................................................................................

..............................................................................................

................................

Karagöz-Hacivat ve İllüzyonla ilgili diğer kitaplarımızı okumayı

ister misiniz?

.............................................................................................

.............................................................................................

.............................................................................................

................................

Kitaplarda bulamayıp öğrenmek istediğiniz teknikler var mı?

.............................................................................................

Başka hangi sanatları öğreten kitapların olmasını isterdiniz?

.............................................................................................

.............................................................................................

...............................

Karagöz-Hacivat Gölge Oyunu  gösterileri sözleşmesi

Etkinliğinizin adeta şölen havasında devam edebilmesi için

organizasyonun saat, tarih ve süresinde hiçbir aksaklık olmaması

için yapılan bir sözleşmedir.

Karagöz-Hacivat Gölge Oyunu 

Yapılacak yer   :

Tarih    :

Saat     :

Süre     :

Alınan kapora miktarı   :

Alınacak kalan para     :

    İllüzyonist            sorumlu yönetici

      İmza                   imza

İsminiz    :

Organizasyonun telefonu  :

Telefonlarınız   :

Sözleşmenizi bu şekilde hazırlamanız uygun olacaktır, diğer

resmi sözleşmeler size zarar verir. Örneğin çok resmi sözleş-

melerde filan mahkemelerde ceza almayı kabul ediyorum vs.

şıkları var. Hatta ödeme sorunu olmayacağını düşündüğünüz

müşteri ve dostlarınıza sözleşme yapmayabilirsiniz, gösterinizin

gün, saat ve tarihini kendiniz kaydediniz.





DİĞER SANAT ÖĞRETEN KİTAPLARIMIZ



1-karagöz hacıvat sanatının teknikleri (1000 adet) kitaphane yayınları

2-hasbora illüzyon show (1000 adet) kitaphane yayınları

3-korkusuz olmanınyoları (2000 adet) kitaphane yayınları

4-akrobasi ve jonglör sanatının teknikleri

5-meddahlık sanatının teknikleri ve hikayeleri

6-stand-up sanatı ve oyunları

7-kukla sanatının teknikleri

8-poi çevirme sanatı

9-sahne sunuculuk,diksiyon ve tiyatro sanatının teknikleri

10-organizasyon sanatının teknikleri (organizatörlük)

11-ateşbazlık sanatının teknikleri

(Diğer kitaplar özel ve az sayıda basılmıştır.)



KARAGÖZ HACIVAT SANATININ KİŞİSEL GELİŞİME KATKILARI

1-Karagöz hacıvat oynatmaya başlayan bireyler çekingenliklerini üzerlerinden atarlar.

2-Sakarlık dalgınlık iter

3-Eğitime daha fazla önem verirler.

4-Dikkati artar

5-Karar verebilme yetisi gelişir

6-Algılama öğrenme zorluğu çekmez.

7-Dağınıklık olgusu ortadan kalkar



     

0212.294 71 24

0532 543 88 63





ÖĞRETMEN ÖĞRENCİ MARŞI



Sevgili öğrenciler

Bensizi çok severim

Size lazım olanı

Hevesle öğretirim



istekle öğretirim

severek öğretirim

ülkemi çok severim

ben mutluyum gülerim



ÖĞRENCİLER




İlkeli adaletli

Haysiyetli şerefli

Fedakar öğretmenim

Cefakar öğretmenim



sizi biz çok severiz

öğrettiğin her şeyi

anlattığın dersleri

biz hemen öğreniriz.



                                  hasbora









BAHAR SEVİNCİ

haydi baharı karşılayalım

coşalım oynayalım

kötülüklerden arınalım

ateş yakıp atlayalım

 


SANAT VE SEYEHAT


 




işte yaşama işte hayat

dünyada en güzel şey seyehat

bana neşe veren sanattır sanat

ruhum özgür bedenim rahat

                                       

KUKLA SANATININ TARİHİ

Kukla dünyamızda tarihi bilinmeyen hiç bir olgu ve oluşum kesinlikle yoktur. Sadece bazı oluşumlar sonradan ortaya çıkmıştır. Tiyatro insanlığın var oluşuyla birlikte çıkmıştır. Kukla sanatıda tiyatrodan hemen sonra bulunmuştur. Kitabınızda kukla tarihine çok fazla yer vermek istemiyorum. Nedenide ise size “kukla tarihini bilmek değil oynatmak para kazandırır.” Her hangi bir konunun tarihini öğrenmek zor değildir. Önemli olan sanatı öğrenmektir.

KUKLA SANATÇILARI

Biz kukla sanatçıları çok özgürdürüz özgürlük sevdalısıyızdır. Kukla sanatçıları tek kişi olarak sahnesini kurup kuklasını oynatır. Yine bir çok kukla sanatçısı kuklasını kendisi yapmaktadır. Kukla sanatçıları yönetilmeyi sevmezler. Kukla sanatçılarının bir özellikleride kötülüklere karşı çıkmalarıdır.

KUKLA VE MÜZİK

Kukla sanatı müzikle birlikte sunulduğu için beğenisini hiç yitirmemiştir. Sizlerde kuklalarınızı oynatırken müzik kullanmanız yerinde olacaktır. Kukla sanatı karagöz sanatına çok benzediği için hiç zorluk çekmeyeceksiniz. Örneğin kuklalarınızı perdenin önüne çıkardınız aynı tasvirler gibi kuklalarınız konuşturacaksınız. İki ayrı sese ihtiyaç duyacaksınız.

KUKLA OYNATIM MODELLERİ

Kukla görsel  birsahne sanatıdır, kukla oynatırken hiç konuşmasanız bile olur. Müzik çalarak kukla oynatan kukla sanatçıları çoğunluktadır.

EL KUKLASI

El kuklası oynatırken perde kurmadanda oynatabilirsiniz. Seyircilerin sizi görmesi sorun değildir. Siz oyununuza ister tek ister iki kukla ile devam edebilirsiniz. Bu sistemde kukla oynatmanız seyircide netlik oluşturacaktır. Sizi ve kuklaları gördükleri için seyirciler daha mutlu olacaklardır. Perde kurma zorluğuda yaşamayacaklsınız. Daha doğrusu kuklalarınızı alıp etkinliklere gidebileceksiniz. Diğer kukla oynatım modellerine nazaran çok rahat bir tekniktir. İlgi çekmek daha kolaydır. Seyirciler sizi gördüğü için tanıtımınız daha kolay olacaktır. Showman sanatını gözlemleyecek olursak benzetmenin uygunlugu hemen anlaşılacaktır. El kuklasında düşünsel kurma olanağınız daha yoğun olacaktır.  El kuklalarının sopalı ve sopasız modelleri bulunmaktadır.

KONUŞAN EL KUKLALARI

Bu tür kuklalar oynatılırken perdeye gerek kalmaz. Nedenide kuklayı oynatanı seyircilerde görünür. Kukla sanatcısı bir sandalyeye oturur kuklasını kucağına alır. Kuklanın içersine elini sokar kuklayı hareket ettirir.  Kukla sanatcısı sanaryoya göre kuklayı konuşturur. Bu tür kuklaları oynatmanın başlıca teknikleri arasında dudakları kapatmada konuşmaya alışmak yeterlidir. Hayalilerin hepsi kukla oynatabilir. Hayaliler bir çok ses çıkarmayı bilmektedirler kukla sanatında sadece iki sese ihtiyaç vardır. Kukla oynatırkende akıcı bir dille oynatmak gerekir. Bir yazıyı okuyormuş gibi kukla oynatmamalıyız. Kukla oynatırken iki ayrı sese ihtiyacımız vardır. Esas olan biri kalın ses biri ince ses olmalıdır.

KUKLA PERDESİ YAPIMI

Kukla perdesi yapımını anlatmadan önce şu oluşumu bilmelisiniz. “Kuklalar oynuyor ama kuklaları oynatan ortada yok” İşte bu kavram gerçektir şimdi bu kurala göre hareket etmeliyiz. Sizin yapmayı öğrendiğiniz karagöz hacıvat perdenizin önüne kukla boylarınız kadar bir perde diktirmeniz yeterli olacaktır. Anlaşılır anlatımla karagöz tasvirlerinizin oynadığı beyaz perdenizin yerine bir kumaş yapacaksınız kuklalarınızı bu aradan sallayıp oyuna devam edeceksiniz. Ellerinizi seyirciler kuklaları görecek sizi ve elinizi görmeyecektir. Siz perdenizin arkasında olacaksınız.

KUKLA VE EĞİTİM

Ana okullarında kukla oyunları oynatılır. Bunu nedenide oynayarak öğrenmeyi sağlamaktır. Ana okulu öğretmenleri kukla sanatını sevdirme amaçlı çocuklara kukla yapmayı öğretir. 



HASBORA ORGANİZASYON

ŞAKA,İLLÜZYON VE KARAGÖZ-HACİVAT MALZEMELERİ ÜRETİMİ

Hasbora Güzelrüzgâr

Tel: (0212) 294 71 24

Gsm: 0532 543 88 63




1- İllüzyon (Sihirbazlık) Showları

2- Ateşbaz (Ateş Yutan Adam Showları)

3- Karagöz-Hacıvat Gösterileri

4- Kukla Gösterileri

5- İllüzyon Sihirbazlık Kursları

6- İllüzyon Sihirbazlık Malzemeleri İmalatı

7- İllüzyon Sihirbazlık Öğreten Kitap Setleri

8- Şaka Oyunları Malzemeleri İmalatı

9- Doğum Günü ve Sünnet Düğünü Organizasyonları

10- Balon ve Kumaş Süsleme

11- Lazer Işık Sistemleri

12- Konfeti ve Maytap Showları

13- Pinyata ve Konfeti İmalatı & Showları

14- Pamuk Prenses Sinderella ve Noel Anne

15- Karagöz Hacivat malzemeleri İmalatı

16- Karagöz Hacivat Sahnesi İmalatı

17- Ateşli Poi Çevirme sanatı

18- Stand-up ve Meddah Gösterileri

19- Açılışlar ve Özel Gün Organizasyonları

20- Karagöz ve Hacivat Öğreten Kitap Setleri

21-Akrobasi ve jonglör malzemeleri imalatı

22-Ateşli ve ateşsiz poi malzemeleri imalatı



hasbora organizasyonda sadece bunlar var.

ancak! önemli olan bir şey daha var:

sizler varsınız.



1-Kitabınıza şöyle bir bakınca karagöz hacıvat sanatını kolaylıkla öğrenebileceğinizi anlayacaksınız. Kültür sanat etkinlikleri denince sizlerde ön sıralarda olacaksınız. Karagöz hacıvata seyirci olmayacaksınız karagözü siz oynatacaksınız.

2-Karagöz hacıvat sanatını anlatan bu kitapta karagöz oyunları nasıl yazılır bölümleri olduğunun müjdesini verebiliriz. Üstelikte yeni yaklaşımlar yeni metotlar öğreneceksiniz.

3-Karagöz hacıvat denince bizim aklıma bu sanatı ayrıntılı öğreten kitaplar neden yazılmıyor geliyordu; uzun yıllar çalışarak bu eseri sizler için hazırladık.

4-Karagöz hacıvat sanatı daha da yükseklerde olmalı diyorsanız işte karagöz hacıvat üstadı olma fırsatı elinize geldi.

5-Seyirciler toplandı sahnedeki yerinizi almanın tam zamanı buyrun sahneye

6-karagöz hacıvat santınını öğrenmenin yepyeni yollarını öğreten bu kitabı elde etmek istermisiniz?

7-Mutlu ve güvenli bir geleceğe kavuşmak istiyormusunuz.

8-Şimdi karagöz hacıvat oynatın gülün eğlenin sohpet edin, karagöz hacıvat santı sizlerle önem ve anlam kazanacak.

9-Her geçen gün önem ve değer kazanan karagöz hacıvat santında lider olmak istiyorsanız bu kitapla yakından ilgilenebilirsiniz.

10-Özcümle; müzik,eğlence,şölen ve festivalleri seviyorsanız işte hepsi size sunuldu

11-Karagöz hacıvat sanatçısı olmanın püf noktalarını ve tüm detaylarını bu kitapta bulacaksınız.

12Karagöz hacıvat sanatçısı olamak isteyenlere hasboradan yeni bir kitap daha yazıldı. Hayallerinizi şimdi gerçekleştirmek istermisiniz?

13-Kurslara tonlarca para ödemenize gerek varmı? dersleri kaçırdım param boşa gitti demeyin. Kitap hiç bir yere kaçmaz, istediğiniz zaman okuyunuz

14-Dünyanın dört köşesini gezme fırsatını neden kaçırasınız ki!

15-Karagöz hacıvat sanatıyla tanışmak buluşmak kaynaşmak istermisiniz.

16-Karagöz hacıvat sanatı sadece kurslarda öğrenilir anlayışının değiştiğini göreceksiniz.

17-Bana bir üstat karagöz hacıvat sanatını öğretse çok harika olurdu diyorsanız şimdi hayalleriniz gerçek oldu.

18-Strese son vermenin yolu Karagöz hacıvat sanatı ile ilgilenmektir. Karagöz hacıvat sanatını zengileştirmek ve daha çok sevdirmek görevini üstlenmek bizlerin görevidir.

19 Karagöz hacıvat sanatının halk tarafından ilgi görmesinin başlıca nedenleri yaşam koşullarının ağırlaşmasıdır. Bu kaotik durumdan kurtulmanın yolu karagöz hacıvattır.

20-Karagöz hacıvat sanatını öğrenebilmeniz için yazılan bu kitap önünüzdeki tüm engelleri kaldırmaktadır.

21-Sahnenizin ve geleceğinizin ışığını parlatmak istermisiniz.

Not: Sizler kitabınızdan ilham alıpta başarılı çalışmalar yaparsanız bizler çok mutlu olacağız